Долари ллються рікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долари ллються рікою

Фондовий ринок
2018
Світові ринки
Останній тиждень жовтня став для світових фінансових ринків чимось на зразок канікул для неабияк зіпсованих нервів інвесторів. Фондові індекси повсюдно росли й радували світову фінансову громадськість. Так, американські Dow Jones, Nasdaq й Sn 500 показали зростання на 10,9%, 10,9% й 10,5% відповідно. Німецький DAX 30 додав 15,6%, австрійський ATX PRIME - 5,5%, бельгійський BEL 20 - 9,0%, фінський HEX GENERAL - 5,5%. Азіатські ринки так само суттєво додали, зокрема японський NIKKEI-225 набрав за тиждень 12,1%, корейський MSCI KOREA - 33,2%, а австралійський ASX ALL ORDINARIES - 11,5%.
Причин для оптимізму було достатньо. Влади продовжували методично накачувати долари у фінансову систему - до середини тижня ФРС США поширила операції "своп" на центробанки Нової Зеландії ($15 млрд.), а також Бразилії, Мексики, Південної Кореї та Сінгапуру (по $30 млрд. з кожним). Після цього почалося масове зниження базових процентних ставок. Китайський Центробанк скоротив ставки по кредитам і депозитам на 27 базисних пунктів, гонконгський Центробанк - на 0,5. Тайванський регулятор понизив дисконтну ставку по надаваним банкам 10-денним кредитам на 0,25%. Банк Кореї скоротив ставку на 0,75%. Федеральна резервна система США так само знизила базову процентну ставку до 1%, втім, це й так було закладено в очікуваннях учасників. А от супровідний меморандум був досить песимістичним, ситуація в американській економіці описувалася як погана з негативним прогнозом на найближчий час. А в п'ятницю й Банк Японії приєднався до загальної боротьби з економічними проблемами, зрізавши ставку до 0,3%. Навіть Норвегія, яка дотепер не бажала знижувати ставку, змушена була в підсумку в другий раз за кілька тижнів зрізати її на 0,5%. Втім, у Данії ставки, навпроти, підвищили. Найбільше здивувала ринки Ісландія, що підняла свої ставки відразу на 6% до 18% річних. Зважаючи на все, Європейський Центробанк так само має намір знизити свою базову ставку в найближчий четвер на 0,5%.
Тим часом у США активно розгортається "план Полсона". Незабаром почнеться викуп "поганих активів" у банків. Казначейство та Федеральна корпорація страхування депозитів хочуть витратити $500 млрд. на гарантування "поганих" іпотечних кредитів. Адміністрація бажає якось допомогти й General Motors поза всякими планами - до того ж ціна для цього потрібно всього лише $10 млрд. Програма викупу нових емісій комерційних цінних паперів вже запрацювала. Минулого тижня ФРС і ринок викупили облігацій на $67 млрд., що в 10 разів більше, ніж тижнем раніше, коли влада не брала участь у процесі.
Загальна увага була так само прикута до звіту по ВВП за третій квартал. Він був сприйнятий ринком скоріше позитивно, оскільки очікування виявилися гірше реальності. За офіційними даними, ВВП знизився на 0,08% проти другої чверті - або на 0,33% у річному вирахуванні. Однак на цьому гарні новини закінчилися. Глава ФРБ Сан-Франциско Джанет Єллен, виступаючи з коментарями щодо вищеописаного звіту, заявила, що в четвертому кварталі ВВП може скоротитися вже "суттєво", беручи до уваги ознаки зниження попиту. Вереснева статистика замовлень на товари тривалого користування показала друге поспіль помісячне зниження - більше того, замовлення впали навіть відносно минулого року. Обсяг продажів новобудов у вересні виріс проти серпня, однак в основному тому, що показник кінця літа був переглянутий ґрунтовно вниз. Дослідження Standard & Poor's/Case-Shiller за серпень показало, що слухи про зупинку зниження цін були сильно перебільшені - у середньому по 20 найбільших міських агломераціях США ціни впали за останній рік на 16,6%, а по 10 - на 17,7%, з вершин червня-липня 2006 року ці показники знизилися на 20% й 22% відповідно. Звіт Бюро економічного аналізу щодо приватних витрат у вересні виявився досить похмурим - навіть якщо не враховувати інфляцію, витрати домогосподарств скоротилися на 0,3%, а норма заощаджень виросла до 1,3%, тобто процес спиралевидного стиску попиту, схоже, почався. Настрої щодо даних Conference Board показали найгірше значення за весь 41 рік спостережень, за остаточними даними Мічиганського університету/Reuters, індекс споживчої довіри в США в жовтні 2008р. знизився до 57,6 пункту, тоді як аналітики прогнозували його значення на оцінці 57,5 пункту. Асоціація менеджерів у Чикаго, у свою чергу, повідомила, що в США індекс ділової активності в жовтні 2008р. опустився до 37,8 пункту в порівнянні з 56,7 пункту у вересні 2008р. Аналітики очікували, що даний показник за звітний період складе 48 пунктів. Зрозуміло, не додають оптимізму й плани корпорацій щодо скорочення персоналу - останніми прикладами такого роду стали American Express (7000 робочих місць), Whirlpool (5000), а також Xerox, Merck, National City Corp. і багато інших великих компаній. З корпоративних новин, відзначимо попередження General Electric про ймовірне падіння оцінки своїх продажів у зв'язку з поточною кризою.
Ну а у світовій економіці справи йдуть своєю чергою - і в цілому досить невесело. В Японії незважаючи на раптове зниження рівня безробіття з 4,2% до 4,0% і зростання промислового виробництва у вересні на 1,2% проти серпня, динаміка роздрібних продажів у річному вираженні пішла в мінус вперше за 14 місяців. На корпоративних фронтах виділялося похмуре попередження Honda Motor про майбутні прибутки. Що ж до влади, то вона прийняла план стимулювання попиту розміром біля $50 млрд., що так само насторожило учасників валютних ринків у зв'язку з недавніми коливаннями валют. В Європі все як і раніше. У Франції безробіття у вересні знову виросло, хоча й набагато слабкіше, ніж місяцем раніше, проте споживчі настрої там звалилися вже в жовтні до рекордного мінімуму. П'ятирічний мінімум показав у жовтні також німецький індекс ділового клімату за версією мюнхенського інституту IFO. Роздрібні продажі в Німеччині у вересня обвалилися на 2,3% проти серпня, однак показник кінця літа був гарний, тому в цілому за третій квартал падіння продажів склало лише 0,1%. Проте інфляція сповільнюється - у цілому по зоні євро грошова маса М3 все так само перебуває в стадії гальмування, ну а споживчі ціни в жовтні показали збільшення на 3,2% проти 3,6% у серпні й 3,8% у липні. Рівень безробіття в Єврозоні залишився у вересні на колишньому значенні 7,5%. Спостерігається катастрофічний обвал економічних настроїв і ділового клімату в ЄС у жовтні - паніка з фінансових ринків поширилася й на реальну економіку.
Український ринок
На тлі припливу оптимізму на світові фондові майданчики, індекс ПФТС так само продемонстрував зростання за тиждень на 9,3%. При цьому 40 найбільш ліквідних паперів у середньому виросли на 6,3%, перший ешелон - на 8,4%, другий - всього на 0,6%. Лідерами з обсягу торгів стали енергетичні компанії - Західенерго (+12,6%), Центренерго (+20,5%) і Дніпроенерго (-46,1%). Так само, інвесторів цікавили папери Алчевського меткомбінату (+27,7%), Мотор Січі (+11,4%), Укрнафти (+34,8%), Шахти Червоноармійська Західна (+29,0%) і Азовсталі (+37,0%).
Для українського фондового ринку зараз, як ніколи важлива політична складова тла новин. Той факт, що Верховна рада ухвалила антикризовий закон, вселяє надію на якнайшвидше одержання кредиту від МВФ. Він, у свою чергу, надасть серйозну підтримку українській економіці і національній валюті. Цілком можливо, що на цьому тлі зростання на фондовому ринку продовжиться й наступного тижня.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас