Котирування акцій світових компаній зараз близькі до рівнів 70-х років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Котирування акцій світових компаній зараз близькі до рівнів 70-х років

Фондовий ринок
824
Після завершення одного із найгірших місяців в історії фондових ринків акції компаній в усім світі можуть розглядатися як дуже привабливий інструмент для вкладення коштів, пише газета The Wall Street Journal. Той факт, що вони залишаються дуже дешевими, свідчить про те, що інвестори побоюються слабких даних про прибутки, а також нових неприємних сюрпризів.
Котирування акцій світових компаній зараз близькі до рівнів, що були в 70-і роки, свідчать дані Citigroup. У четвер коефіцієнт відношення вартості акцій компаній індексу MSCI World до корпоративних прибутків за останні 12 місяців склав 10,3, що нижче від середнього рівня 70-х років, що становив 11,4.
Особливо різкий розпродаж акцій спостерігався на ринках emerging markets. На цьому тижні ринки країн з економікою, що розвивається, досягали рівнів, що спостерігалися під час азіатської кризи кінця 90-х, відзначають аналітики Merrill Lynch.
За даними Citigroup і MSCI, для акцій індійських компаній відношення вартості до прибутків за попередні 12 місяців, що у вересні становило порядку 25, опустилося до 10. Для китайського ринку цей коефіцієнт упав у три рази - до 9 з 27, для російського - до 4,4 з 13.
В останні дні глобальні ринки одержали певну підтримку за рахунок серії скорочень ставок низкою світових центральних банків, а також кроків Федеральної резервної системи (ФРС) США із забезпечення ліквідністю основних emerging markets. Однак підйом ринків є мізерним у порівнянні з недавніми важкими втратами. Так, котирування акцій країн з економікою, що розвивається, повинні збільшитися вдвічі з мінімумів, досягнутих раніше на цьому тижні, тільки щоб повернутися до рівнів першого тижня вересня.
"Усе здається дуже дешевим, - відзначає головний інвестиційний директор Acadian Asset Management у Бостоні Рональд Фрашур. - Так воно і є насправді, якщо тільки світ не котиться до чогось типу Великої депресії, а ми думаємо, що ймовірність цього досить низька".
За словами Р.Фрашура, найбільший інтерес для нього становлять Південна Корея, Тайвань і Бразилія, фондові ринки яких показали різке падіння в останні тижні. Його компанія також вкладає кошти в Японію, де фондовий індекс Nikkei Stock Average 225 упав 27 жовтня до мінімального рівня за 26 років.
Вкладення в акції японських компаній зараз дуже привабливі, відношення котирувань паперів індексу MSCI Japan до прибутків компаній є зараз найнижчим з 1980-х років і становить 11,5. В 90-і роки цей коефіцієнт перевищував 80. Це відображає песимізм інвесторів відносно перспектив японської економіки, а також негативного впливу високого курсу ієни на прибутки японських експортерів.
Основною причиною того, що акції світових компаній настільки дешеві, є те, що інвестори очікують значного падіння корпоративних прибутків. За даними аналізу Citigroup, у періоди попередніх рецесій на початку 90-х і 2000-х років прибутки компаній у розрахунку на акцію скорочувалися до 8% у порівнянні із зафіксованими піками 13-14%. Це говорить про те, що прибутки повинні були впасти на 40-50%.
"Звітність компаній буде несприятливою, але, здається, це вже закладено в поточну вартість акцій, - відзначає фондовий стратег Citigroup у Лондоні Хасан Тевфік. - Довгострокові інвестори, яких не лякає волатильність, повинні більш серйозно подумати про вкладення в акції".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас