Мінфін РФ: Граничний рівень експортного мита на нафту з 1 грудня складе 306,5 дол. за тонну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін РФ: Граничний рівень експортного мита на нафту з 1 грудня складе 306,5 дол. за тонну

Енергетика
256
Граничний рівень експортного мита на нафту, що повинно бути встановлено з 1 грудня, складе $306,5 за тонну, повідомив агентству "Інтерфакс-АФІ" заступник начальника відділу митних платежів Мінфіну РФ Олександр Сакович.
З 1 жовтня мито становить $372,2 за тонну, воно вперше було встановлено на рівні нижче граничного ($485,8). Чинний розмір мита був розрахований на основі моніторингу цін на російську нафту за період з 1 по 17 вересня, у той час як граничний рівень розраховувався виходячи із цін за період моніторингу в липні-серпні.
За словами Саковича, середня ціна моніторингу за вересень-жовтень склалася в розмірі $83,44508 за барель. Таким чином, відповідно до чинного законодавства гранична ставка експортного мита на нафту з 1 грудня складе $306,5 за тонну.
Гранична ставка експортного мита на світлі нафтопродукти складе $218,8 за тонну, темні - $117,9 за тонну.
Сакович не виключив, що мита з 1 грудня можуть бути встановлені на більш низькому рівні. При цьому він вважає, що негайно змінювати мито з 1 листопада не треба.
Сакович відзначив, що обговорюється можливість зміни мита з 1 листопада шляхом надання зворотної сили постанові уряду, а також про перехід до встановлення мит на основі 2-тижневого моніторингу. За його інформацією, проект постанови про встановлення нових ставок мит з 1 листопада (тобто заднім числом) на узгодження в Мінфін поки не надходив. Заступник начальника сказав, що оскільки такий акт буде спрямований на зниження фіскального тягаря на нафтовиків, то він може мати зворотну силу.
Експерт вважає, що в середині листопада потрібно оцінити поточну ситуацію із цінами на нафту і на її основі ухвалити рішення щодо ставок мит з 1 грудня. Наприклад, можна розрахувати мита на підставі цін у другій половині жовтня (коли вони були найбільш низькі) - першій половині листопада, вважає Сакович.
"У мене не лежить душа до казуїстики і порушення чинного законодавства, але якщо воно буде порушено, то чому б (більш низьким) митам не надати зворотну силу із 1 січня 2007 року, коли нафта коштувала менше $50 за барель?", - іронізує експерт.
Він також нагадав, що в 1998 році нафта коштувала $9 за барель. "Можна надати митам зворотну силу і з 1998 року", - знову з іронією відмітив експерт. На його думку, у той період нафтовикам дійсно було важко, але комплекс вижив, незважаючи на введення експортного мита.
Мита на експорт нафти та нафтопродуктів із РФ переглядаються урядом раз на два місяці за формулою на підставі двомісячного моніторингу ціни на російську нафту марки Urals на світових ринках. Постанова уряду про затвердження розмірів мит повинна бути опублікована до 20 листопада 2008 року і набути чинності з 1 грудня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас