Долар знову переміг ІСІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар знову переміг ІСІ

Фондовий ринок
5077
Вкладники продовжують вилучати кошти з відкритих ІСІ. За минулий тиждень кількість паперів в обігу скоротилася на 7,1%, через що активи фондів упали на 6,3%.
Події минулого тижня змусили експертів переглянути прогнози подальшого розвитку економіки і фондових ринків: з 28 жовтня ситуація на світових ринках почала відчутно поліпшуватися через довгоочікуване зниження базової ставки ФРС США до 1%. Крім того, ФРС оголосила про намір виділити по $30 млрд. центральним банкам Кореї, Сінгапуру, Бразилії і Мексики - найважливішим партнерам країни.
Додатковим стимулом виявилася публікація макроекономічних даних США, зокрема ВВП упав менше, ніж прогнозувалося, і стабілізація ціни на нафту ($64 за барель). У цілому, оптимізм в учасників ринку вселили погоджені дії фінансових регуляторів щодо підтримки ліквідності та поновлення функціонування національних кредитних систем. При цьому попит на цінні папери ріс на надіях, що дно вже досягнуте й акції знову стають привабливим інструментом для інвестування.
Оскільки ситуація на українському фондовому ринку до 29 жовтня залишалася практично незмінною (індекс ПФТС за сім днів втратив 14,26%), відкриті ІСІ в основному зменшили свої активи. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), вартість чистих активів (ВЧА) 24 відкритих фондів скоротилася за тиждень на 19,74 млн. грн. (6,3%). Найбільш значне падіння цього показника було у фонду "Парекс український збалансований фонд" (13,38%) і фонду "Класичний" (10,44%), причому в першого воно обумовлено виходом інвесторів (-9% сертифікатів в обігу), а в другого супроводжувалося знецінюванням вкладень при несуттєвому скороченні обсягу ЦП.
Несуттєве збільшення ВЧА продемонстрували два фонди - "Спарта збалансований" (0,55%) і "СЕМ Ажіо" (0,64%), що відбулося винятково за рахунок переоцінки портфелів: додатково розмістити сертифікати за даний період удалося тільки фонду "СЕБ фонд збалансований". Сумарний чистий відтік капіталу склав 8,65 млн. грн.- майже вдвічі більше, ніж тижнем раніше.
Відповідно до ринкової ситуації, падіння вартості сертифікатів прискорилося до середньої величини -3,5%. Аутсайдером тижня за прибутковістю став "СЕБ фонд збалансований" (-12,56%). Значно нижчі, ніж середній показник, результати показали також фонди "Класичний" (-9,21%), "Патрон" (-8,7%) і деякі інші. У той же час фонди, що збільшили вартість чистих активів, мали відповідне збільшення прибутковості: "СЕМ Ажіо" (+0,64%) і "Спарта збалансований" (+0,55%).
В інтервалі 29 вересня - 29 жовтня позитивну динаміку показав тільки фонд "Спарта збалансований" (+0,78%). Спекулятивне стрімке зростання долара вивело депозит у цій валюті в лідери прибутковості за місяць і з початку року.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас