1751
Уряд обмежить рентабельність виробництва
— Аграрний ринок
Для втримання цін на соціально значимі продукти харчування Кабінет міністрів планує обмежити рентабельність їх виробництва на рівні 9-12%.
Виробники відзначають, що в умовах економічної кризи доходи їхніх підприємств уже набагато нижчі від пропонованого порога, але чиновники дійсно можуть скористатися цією нормою для посилення адміністративного контролю.
У п'ятницю Міністерство економіки оприлюднило проект змін у постанову №1548 від 25 грудня 1996 року "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади і виконавчих органів місцевих рад щодо регулювання цін (тарифів)". Він був розроблений для боротьби з високими темпами збільшення цін на продукти харчування (із січня по вересень - на 21,8%). За ті ж дев'ять місяців соціально значимі продукти подорожчали набагато більше: хліб - на 22,3%, макаронні вироби - на 22,7%, м'ясопродукти - на 35,5%.
Мінекономіки запропонувало внести зміни в ст. 12 постанови №1548, що регламентує повноваження облдержадміністрацій, Ради міністрів Автономної республіки Крим, Київської і Севастопольської держміськадміністрацій. Якщо зараз ці органи самостійно затверджують граничний поріг рентабельності виробництва соціально значимих продуктів харчування, то Кабмін наполягає на введенні верхньої планки показника. Рентабельність виробництва борошна, хліба, макаронних виробів, круп, м'яса, ковбасних виробів (крім вищого сорту), молока і сиру не повинна перевищувати 9%; сметани, вершкового масла та соняшникової олії, курячих яєць і цукру-піску - 12%. Як відзначають у Мінекономіки, такі норми "утримають подорожчання зазначених груп товарів і створять умови для недопущення необґрунтованого зростання цін".
Це не перша спроба уряду Юлії Тимошенко зменшити рентабельність виробництва продуктів харчування. На початку року Мінекономіки пропонувало обмежити її для виробництва всіх соціально значимих продуктів харчування на рівні 12%, але тоді прийняття цієї норми відклали. Втім, після дефляції липня-серпня у вересні ціни виросли на 1,1%, і Кабмін повернувся до ідеї обмежень.
Учасники ринку відзначають, що в умовах фінансової та економічної кризи прибутковість їхніх підприємств і так значно поступається обумовленому урядом порогу. "Пекарі працюють під жорстким пресингом влади - рентабельність наших підприємств, установлена ними, коливається від 2% до 5%", - повідомив голова правління компанії "Коровай" Володимир Лимар. "Про яку рентабельність ви говорите? У нинішніх умовах про такі доходи (до 12%) можна лише мріяти", - заявив генеральний директор Троїцького молокозаводу Сергій Матін.
Посилення адміністративного контролю може негативно вплинути на умови роботи компаній харчової галузі. "У нас рентабельність набагато нижча 9%, - говорить директор м’ясопереробного комбінату 'Заготзбут' Володимир Пащенко. - Вживаючи такі заходи, уряд знищує м'ясне господарство - займатися ним уже ніхто не буде".
Нові правила навряд чи дозволять утримати зростання споживчих цін. "На відміну від початку року, коли такі заходи могли бути дієвими, тепер двигуном інфляції буде зростання цін не на продукти харчування - гарний урожай пригальмує їх, - а на імпортні товари, викликане девальвацією гривні, а також подорожчання комунальних послуг", - упевнена аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан. "Це стандартний метод цінового контролю, застосовуваний у пострадянських країнах, і практика показала, що його можна дуже легко обійти. А посилення адміністративного впливу на бізнес тільки додасть нам негативу в міжнародних рейтингах легкості ведення бізнесу", - вважає віце-президент Інституту конкурентного товариства Дмитро Ляпін.
За матеріалами: Коммерсант-Україна
Поділитися новиною