Сербія просить відстрочити переговори щодо енергетичного договору з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сербія просить відстрочити переговори щодо енергетичного договору з Росією

Енергетика
257
Сербія попросила Росію продовжити на один місяць строки переговорів для доопрацювання двостороннього енергетичного договору, що передбачає встановлення російського контролю над сербським ринком нафти та газу в обмін на надання Сербії частки в газопроводі Південний потік, повідомляє Reuters.
"Прем'єр-міністр Мірко Цветковіч і я запросили російських партнерів для переговорів для того, щоб підписати всі контракти між 15 і 20 грудня", - заявив заступник прем'єр-міністра Сербії з економічних питань Младьян Дінкіч, виступаючи перед журналістами. 22 вересня, міністр з надзвичайних ситуацій Росії Сергій Шойгу дав Бєлграду 60-ти денний термін для доопрацювання технічних аспектів угоди, заявивши, що Росія не погодиться на підвищення ціни на сербського нафтового монополіста NIS.
Відповідно до умов угоди, Газпром нафта, нафтова дочірня компанія російського газового монополіста Газпрому, повинна заплатити 400 млн. євро за 51% акцій NIS. Деякі сербські політики розглядають цю ціну, як занадто низьку для останньої на Балканах нафтової компанії, що залишається в руках держави.
Деякі аналітики стверджують, що угода укладається з політичних мотивів як нагорода для Росії за її підтримку Сербії в питанні Косово, відокремленої у лютому цього року за підтримки Заходу сербської провінції. Але ті, хто виступає за укладання угоди, запевняють, що Сербія отримає з нього вигоду, підключившись до проекту будівництва Газпромом трубопроводу по дну Чорного моря для транспортування газу в Європу "Південний потік".
Бєлград, що одержує 90 % всіх поставок газу з Росії, підключиться до гілки "Південного потоку" для того, щоб забезпечити Сербію більш дешевими джерелами енергії і більш швидке економічне зростання країні. У випадку, якщо інші Балканські країни вирішать одержувати газ, Сербія могла б заробити на його транзиті.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас