Верховна Рада зменшила ймовірність націоналізації Промінвестбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада зменшила ймовірність націоналізації Промінвестбанку

1433
Пропозиція президентського антикризового законопроекту про покупку державним Укрексімбанком контрольної частки в проблемному Промінвестбанку (ПІБ, Київ) була істотно переглянута під час підготовки документа до другого читання і його розгляду в сесійній залі, і тепер імовірність націоналізації ПІБ значно нижча.
Зокрема, із законопроекту виключена норма про виділення Укрексімбанку в держбюджеті 1 млрд грн і покупку ним за ці кошти частки в ПІБ.
Натомість у законопроект внесена норма про реінвестування Укрексімбанком чистого прибутку, отриманого за підсумками 2008 року, і нерозподіленого чистого прибутку минулих років у свій статутний капітал, але в розмірі не менше 500 млн грн.
Крім того, Верховна Рада підтримала пропозицію народного депутата Станіслава Аржевітіна, зберігши першочергове право нинішніх акціонерів банку на покупку акцій додаткової емісії. Відповідно до цієї поправки, наступні у черзі на покупку акцій стоять охочі зробити це інвестори, тоді як Міністерство фінансів у цьому списку останнє.
При цьому в законопроект внесена норма, що у випадку призначення Національним банком України (НБУ) тимчасової адміністрації банку, як це вже відбулося із Промінвестбанком, емісія його акцій або реорганізація проводиться за рішенням тимчасового адміністратора в спеціальному порядку, установлюваному Державною комісією цінних паперів і фондового ринку. Тимчасовий адміністратор має право призначати своїм рішенням наглядову раду і правління банку після здійснення ним реорганізації і/або емісії акцій банку.
У вересні 2008 року Промінвестбанк заявив про рейдерську атаку на нього, у результаті якої вкладники банку стали масово вилучати кошти із кредитно-фінансової установи. НБУ вирішив підтримати ПІБ: наприкінці вересня банку була відкрита річна кредитна лінія в розмірі 5 млрд грн, а вже 7 жовтня НБУ ввів тимчасову адміністрацію в Промінвестбанку.
Рада національної безпеки та оборони України 20 жовтня доручила уряду і Нацбанку прийняти протягом двох тижнів невідкладні заходи з поновлення діяльності Промінвестбанку, розглянувши можливість використання, якщо буде потреба, коштів державного бюджету.
Статутний капітал ПІБ становить 200,175 млн грн. Його найбільшими акціонерами на 1 жовтня 2008 року були чотири фізичні особи, які сумарно володіли 39,71% статутного капіталу банку: голова правління банку Володимир Матвієнко - 9,97% і члени його сім'ї Галина Матвієнко - 9,96%, Ірина Матвієнко - 9,85% і Павло Матвієнко - 9,93%. За даними Нацбанку, В.Матвієнко і пов'язаним з ним особам належить контрольний пакет акцій банку.
Сукупні активи банку виросли за січень-вересень поточного року на 6% - до 27,651 млрд грн, чистий прибуток за цей період склав 438,3 млн грн.
У випадку запропонованої президентом схеми - відмови нинішніх акціонерів ПІБ від покупки акцій додемісії і допуску до неї лише Укрексімбанку - останній за рахунок виділеного в держбюджеті 1 млрд грн одержав би більше 83% у статутному капіталі ПІБ.
У той же час декілька експертів, у тому числі й у НБУ, підтримують залучення приватного інвестора в Промінвестбанк.
Укрексімбанк заснований в 1992 році. Всі його акції належать державі. За даними НБУ, на 1 липня 2008 року за розміром загальних активів (34,407 млрд грн) Укрексімбанк займав 5-е місце серед 178 банків, що діяли в країні.
Статутний капітал банку з початку року збільшився на 38,8% - до 2,063 млрд грн. Його чистий прибуток у січні-вересні 2008 року склав 508,81 млн грн, а сукупні активи за січень-вересень виросли на 21,4% - до 34,713 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас