Експерти: На початку 2009 р. курс євро зрівняється з курсом долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: На початку 2009 р. курс євро зрівняється з курсом долара

Валюта
3954
На світовому валютному ринку продовжується стрімке падіння курсу єдиної європейської валюти по відношенню до долара. Починаючи з середини липня ц.р. євро втратив вже більше 22%, і експерти запевняють, що найближчим часом зниження курсу євро продовжиться.
За їх словами, тому, що відбувається можна дати досить просте пояснення: на фоні уповільнення економіки єврозони і посилення стану європейської банківської системи інвестори вважають за краще вкладати гроші в долар, який здається їм зараз надійнішою валютою, передає Reuters.
На початку цього тижня курс євро до долара впав до 2,5-річного мінімуму, його втрати лише за жовтень ц.р. склали 11%. Найцікавіше, що інвестори продовжують продавати євро, побоюючись того, що антикризові закони, що приймаються властями, не зможуть захистити фінансову систему єврозони і запобігти рецесії європейської економіки, говорять учасники ринку. "Думаю, вже на початку 2009 р. курс євро зрівняється з курсом долара, - відзначає стратег BNP Paribas Себаст"єн Галі. – Основною причиною подальшого падіння курсу євро стане посилення кризи в країнах ЄС".
Схожої думки дотримуються і інші аналітики. За словами представника Morgan Stanley Стівена Джена, загальна сума кредитів, виданих європейськими і британськими банками країнам, що розвиваються, в п'ять разів більше, ніж сума кредитів, виданих американськими і японськими банками. Отже, при різкому уповільненні темпів зростання економік держав, що розвиваються, європейські банки постраждають більше останніх. Відповідно, постраждає і європейська валюта. "Ринки, що розвиваються, стануть другим епіцентром світової кризи", - упевнений Джен.
Варто відзначити, що звідний індекс ринків акцій країн, що розвиваються, втратив за останні 3,5 місяця більше 62%. При цьому Ісландія, Угорщина і Україна вже звернулися за допомогою до Міжнародного валютного фонду (МВФ). Знижуються і валюти більшості країн, що розвиваються: угорський форинт і польський злотий втратили цього місяця по 18%, а чеська крона впала на 11%. "Ринки країн, що розвиваються, дуже волатильні. Якщо МВФ не втрутиться, криза продовжить посилюватися. Думаю, що для держав, що розвиваються, ця криза може стати наймасштабнішою за декілька останніх десятиліть", - додає Джен.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас