ДПАУ визначила список мінімізаторів ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ визначила список мінімізаторів ринку

Казна та Політика
1491
Учора Державна податкова адміністрація (ДПАУ) повідомила про збільшення в I півріччі числа класичних страхових компаній (СК), які не платять податки, а також обсягу сум, переданих у перестрахування. Податківці підозрюють такі СК в участі в схемах, а тому в реєстрі податкових перевірок вони будуть першими. На думку експертів, через фінансову кризу страховики і далі будуть знижувати рівень сплати податків, а прибуток виводити за кордон.
Державна податкова адміністрація оприлюднила рейтинг страхових компаній за рівнем податкового навантаження в I півріччі. Страховики одержали більше 6,5 млрд грн доходу, що на 56,8%, або 2,365 млрд грн, більше, ніж у січні-червні 2007 року, а суми їхніх валових премій і податку на прибуток збільшилися на 62% - до 11,27 млрд грн і 188,4 млн грн відповідно. Найбільше податків (3% від премій) заплатили "Інгосстрах", "Провідна" та "АІГ Україна" - на 21,1 млн грн.
При цьому рівень податкового навантаження в порівнянні з минулим роком практично не змінився - з 1,6% виріс до 1,67%. З 389 компаній, що потрапили в рейтинг, вище від середнього показника (від 1,68% до 3%) мали 183 страховика, або 37,9%. Сплати більше 3% досягли 82 СК. У топ-5 увійшли "Поліс-центр" (5,83%), "Вералайф" (5,28%), "Співдружність"(3,08%), "ПЗУ Україна Страхування життя" (3,03%) і "Агрополіс"(3,03%). Перші дві компанії в 2007 році мали 2,69% та 2,03%. Високі показники страховиків у ДПАУ пояснили "переплатою" податку.
Збільшилася кількість компаній (на 5, до 78), які передають понад 60% премій у перестрахування. Вісім СК перестрахували 100-126% зборів, а компанія "Еталон-поліс" - більше 220%. Усього в I півріччі було передано ризиків на суму 4,228 млрд грн, або 37,5% премій. Росте і кількість СК (з 1 до 10), які показали нульову сплату податків. Зараз серед них "Соверен" та "Квік", які торік заплатили більше 2,5%.
Компанії з низькою віддачею і великою часткою перестрахування в ДПАУ підозрюють у застосуванні схем. Тому, за словами начальника відділу позабанківських установ департаменту контролю за фінансовими установами та операціями в сфері зовнішньоекономічної діяльності ДПАУ Андрія Страшного, ці СК - перші претенденти на податкову перевірку. "СК перестраховують ризики в компаніях, які створені спеціально з метою зібрати премії і збанкрутувати через квартал-півроку, тому тут мова йде не про реальне перестрахування, а про фіктивне, - розповів він. - До того ж, як правило, перестраховуються фінансові ризики юросіб, які також використовують схеми, зокрема, на валові витрати відносять страхування ризиків".
Самі страховики відкидають звинувачення ДПАУ. "Ми шоковані цими даними. У нас і близько немає 100% перестрахування, як говорять у ДПАУ, - обурюється головний бухгалтер СК 'Соверен' Яна Кочаровська. - У нас воно займає всього 8%. Крім того, як може бути нуль сплати податків, якщо ми обкладаємося під 3% з валових премій?" У СК "Солідарність" (сплата 0%) податкові рейтинги вважають "маячнею", а податки компанія, за словами головного бухгалтера Маргарити Савченко, "сплачує в повному обсязі і 'по-білому'". "Перестраховуємо досить багато, але якби ми цього не робили, то взагалі б по світу пішли. Чому відповідальність за розбитий Lexus повинні нести ми одні, замість того щоб розділити її по п'ятьох компаніях?" - дивується вона. У СК "Квік" підтвердили нульові показники, тому що півроку компанія взагалі не працювала через призупинення ліцензії.
На думку експертів, через фінансову кризу рівень сплати податків СК буде падати. За словами аналітика ІК Concorde Capital Олександра Вікторова, "важко відраховувати податки, коли в бізнесу негативний прибуток". Крім того, він упевнений, що перестрахування - стандартний спосіб вивести гроші: "Природно, коли в країні нестабільність, то збільшиться кількість компаній, які захочуть вивести свої гроші туди, де спокійніше".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас