Ігор Коломойський увійшов у наглядову раду "1+1" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ігор Коломойський увійшов у наглядову раду "1+1"

Фондовий ринок
499
Співвласникові ПриватБанку Ігореві Коломойському все-таки вдалося одержати контроль над "Студією 1+1" - другим за розміром телеканалом у країні. Як стало відомо, він був призначений членом наглядової ради компанії. Для Central European Media Enterprises (CME), що недавно стала 100% власником каналу, призначення пана Коломойського в наглядову раду "1+1" - логічний крок, компанія прагне мати локальних партнерів на багатьох ринках. А для пана Коломойського входження в наглядову раду "1+1" дасть можливість впливати на канал. Про те, що Ігор Коломойський увійшов у наглядову раду "Студії 1+1" розповіло високопоставлене джерело, ознайомлене із планами власників каналу. За словами іншого джерела, ознайомленого із планами менеджерів каналу, у наглядову раду також увійде Олівер Майстер, директор каналу Pro TV, що належить СМЕ. У його повноваження дотепер входило курування юридичних питань СМЕ в Україні і Румунії. Вакантні місця в наглядовій раді "1+1" з'явилися після того, як її залишила віце-президент СМЕ Марина Вільямс, що перейшла на посаду виконавчого директора медіагрупи Endemol. А також Борис Фуксман - недавно CME викупила останні 10% частки каналу в його засновників Олександра Роднянського і Бориса Фуксмана за $109,1 млн .
Одержати коментар СМЕ вчора не вдалося: директор з корпоративних комунікацій компанії Романа Томасова була недоступна для коментарів. Гендиректор "1+1" Олександр Ткаченко коментувати інформацію про входження пана Коломойського в наглядову раду відмовився.
ТОВ "ТРК 'Студія 1+1'" - перший комерційний телеканал в Україні, заснований в 1995 році. Посідає друге місце за обсягом аудиторії серед українських телеканалів (середньодобова частка в I півріччі - 16,93% при рейтингу 2,52%). Виторг за шість місяців 2008 року склав $53,47 млн, негативна EBITDA - $3,9 млн.
Дотепер відносини Ігоря Коломойського і CME були пов'язані з найгучнішою суперечкою на українському медіаринку. З березня 2005 року Олександр Роднянський і Борис Фуксман вели переговори про продаж своїх 40% Ігореві Коломойському за $100 млн. Але CME, скориставшись правом "першої руки", заборонила власникам 40-процентної частки продавати її, тому що сама планувала її викупити. Пан Коломойський у відповідь подав судовий позов, зажадавши визнати його власником 70% статутного фонду "1+1". Через півтора роки судових позовів Верховний суд відхилив скаргу Ігоря Коломойського.
У серпні Коломойський все-таки став співвласником "1+1", купивши на NASDAQ 3% акцій CME за $110 млн. Сам він раніше заявляв, що йому цікаво брати участь у прийнятті стратегічних рішень на каналі, але він не має наміру втручатися у внутрішню політику. "Я насамперед приватний підприємець й у першу чергу зацікавлений у капіталізації своїх активів. Мої погляди на редакційну політику каналу збігаються з поглядами ради директорів СМЕ", - говорив Коломойський.
У СМЕ тоді говорили, що входження пана Коломойського в раду директорів компанії також невипадково. "Це практика CME. У раду директорів нашої компанії входять не тільки медіаменеджери. Серед них є й великі бізнесмени з різних країн, наприклад власник фінансової групи PPF (один з найбагатших людей Чехії Петро Келлнер), якій належить 3% CME", - говорив основний акціонер СМЕ Рональд Лаудер.
Втім, учасники ринку вважають, що входження пана Коломойського в наглядову раду "1+1" дасть йому можливість впливати на політику каналу. "Для такого великого політичного і бізнес-гравця, яким він є, особиста участь в управлінні '1+1' має значення", - говорить Олександр Роднянський. "Будь-який член наглядової ради має вплив на канал, але його ступінь буде залежати від кількості голосів і сили переконання", - упевнений голова правління СТБ Володимир Бородянський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас