МВФ: Україна повинна отримувати газ за світовими цінами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Україна повинна отримувати газ за світовими цінами

Енергетика
2021
Як випливає з меморандуму про економічну та фінансову політику, розробленого урядом і Нацбанком разом із МВФ, згідно з умовами надання 16,5-мільярдного кредиту Україна майже на три роки потрапляє під вплив МВФ, зобов'язуючись проводити запропоновані ним реформи, повідомляє УНІАН.
МВФ, і українська влада не поспішають повідомляти умови виділення кредиту, подробиці обіцяють оприлюднити після ратифікації кредиту радою директорів МВФ.
У той же час, поряд з озвученими в процесі депутатської полеміки у Верховній раді умовами кредитування на зразок того, що український уряд зобов'язується два роки не збільшувати мінімальну зарплату до рівня прожиткового мінімуму, переглянути умови індексації соціальних виплат і не підвищувати в грудні 2008-го-січні 2009 року зарплати працівникам бюджетної сфери, існують й інші, не менш неприємні.
Як видно з документа, серед енергетичних умов МВФ: з 1 грудня 2008 року до кінця 2011 року зрівняти ціни на газ внутрішнього видобутку, що споживає населення, і імпортний газ, що означає збільшення цін на нього для споживачів до рівня світових; знизити дотування вартості імпортного газу, що споживається тепловими комунальними підприємствами до 1 липня 2010 року.
Така реформа буде проводитися лише "після консультацій зі Світовим банком", що зможе "загальмувати споживання газу".
Також найближчим часом уряд України повинен підготувати список компаній для приватизації в кризовому 2009 році і земельний ринок до продажу земель сільськогосподарського призначення. При цьому додаткові доходи від приватизації на вимогу МВФ держава повинна направити на зниження фіскальної бази.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас