Феросплавні заводи і марганцеві ГЗК України зупиняють виробництво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Феросплавні заводи і марганцеві ГЗК України зупиняють виробництво

Казна та Політика
1009
Феросплавні заводи і марганцеві ГЗК України мають намір повністю зупинити виробництво з 1 листопада 2008 р. через проблеми із збутом продукції.
Про це повідомляє прес-служба Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА). За інформацією, отриманою Асоціацією, три феросплавні заводи України - Нікопольський (НЗФ), Запорізький (ЗЗФ) і Стахановський (СЗФ) - ухвалили рішення повністю зупинити виробництво з 1 листопада поточного року через проблеми з реалізацією продукції, які викликані значним зниженням обсягів виплавки сталі вітчизняними металургами в останні місяці. Зокрема, феросплавні підприємства не можуть продовжувати випускати продукцію в умовах відсутності попиту, і зокрема, через обмежені обсяги складських приміщень.
При цьому феросплавні заводи заявили, що вони готові піти назустріч своїм споживачам - металургійним підприємствам в обговоренні питань постачань продукції, підкресливши, що пошук компромісу дозволить відновити роботу заводів.
Окрім трьох вказаних феросплавних заводів, зупиняється і Побузький феронікелевий комбінат через нерентабельність випуску продукції у зв'язку з падінням цін на ринку і високими витратами на послуги природних монополій - електроенергія і залізничні тарифи, що робить випуск феронікелю на підприємстві збитковим. З тих же причин - високі тарифи на основні складові собівартості, а також практично повна відсутність попиту - ухвалив рішення про зупинку і виробник феросиліцію в Стаханові - ТОВ "Екологічна ініціатива".
Крім того, з 1 листопада ц.р. будуть зупинені Марганецький і Орджонікідзевський гірничо-збагачувальні комбінати (МГЗК і ОГЗК), також через відсутність збуту. Згідно з повідомленням, МГЗК і ОГЗК в останні місяці в основному відвантажували марганцеву руду на склади, оскільки феросплавні підприємства заповнені сировиною, поставленою раніше в умовах зниження обсягів виробництва і, як наслідок, пониженого споживання. Працівники підприємств будуть відправлені у відпустки. При цьому на підприємствах розроблені заходи з повного збереження кадрового потенціалу.
УкрФА виступає за мораторій на підвищення тарифів на електроенергію і вантажні перевезення як мінімум впродовж півроку, а у разі погіршення ситуації - за зниження тарифів державних монополій до рівня, що дозволяє підвищити конкурентоспроможність підприємств в умовах зниженого збуту продукції.
За даними Асоціації, станом на 22 жовтня 2008 р. в Україні повністю зупинено 18 доменних печей з 43, зокрема 3 - на капремонт, а також 40 сталеплавильних агрегатів з 63, зокрема 10 конвертерів і 30 мартенівських печей, зокрема 6 - на ремонт. Крім того, зупинено 9 прокатних станів з 64. Все це пояснюється різким падінням попиту на металургійну продукцію.
За 21 добу жовтня середньодобове виробництво готового прокату склало 55,1 тис. т проти 74 тис. т у вересні і 109,3 тис. т в I півріччі 2008 р. Як наслідок, обсяги виробництва прокату були понижені в серпні на 17,6%, у вересні - ще на 17%, в жовтні очікується падіння ще на 25%.
Рентабельність метпідприємств у серпні склала 10% (у серпні 2007 р. - 19,6%), у вересні очікується рівень рентабельності 0,7% (13,6%).
Українська асоціація виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції "УкрФА" створена в 1998 р. До неї входять Нікопольський, Запорізький і Стахановський заводи феросплавів, Марганецький і Орджонікідзевський ГЗК, Побузький феронікелевий комбінат, ММЗ "Істіл - Україна", ВАТ "Екологічні ініціативи". Підприємства-засновники асоціації випускають більше 1,5 млн т феросплавів на рік, або 96% від загального виробництва феросплавів в Україні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас