Опитування: Найбільш актуальна загроза європейській енергетичній безпеці - непрозорість і корупція у сфері торгівлі енергоресурсами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опитування: Найбільш актуальна загроза європейській енергетичній безпеці - непрозорість і корупція у сфері торгівлі енергоресурсами

218
За результатами експертного опитування на тему: "Прогноз основних загроз енергетичної безпеки країн Європи в 2009 році", проведеного Фондом Арсенія Яценюка Open Ukraine, найбільш актуальною загрозою європейській енергетичній безпеці експерти назвали непрозорість і корупцію в сфері торгівлі енергоресурсами. Про це повідомила директор Фонду Open Ukraine Орися Луцевич сьогодні, представляючи результати експертного опитування.
За її словами, експертне опитування було проведено в переддень Другого Київського форуму безпеки Kiev Security Forum "Чорноморсько-Каспійський регіон та Європейська енергетична безпека", організованого Фондом Open Ukraine, що пройде 6-7 листопада 2008 року.
"Україна прагне стати активним донором європейської і регіональної безпеки, долучаючись до врегулювання конфліктів і беручи участь у різних миротворчих операціях. Ініціюючи дискусії з питань європейської безпеки в Україні, ми глибше усвідомлюємо свою можливу роль у галузі безпеки і зміцнюємо авторитет нашої країни на міжнародній арені", - відзначила вона.
О.Луцевич відзначила, що українські незалежні експерти в галузі енергетики визначили основні загрози енергетичній безпеці Європи та України, як частини Європейської співдружності, і спрогнозували середньострокові перспективи вирішення цих проблем.
У свою чергу, як відзначила заступник директора Фонду Open Ukraine Іванна Климпуш-Цинцадзе, на думку експертів, серед актуальних загроз вони відзначили: домінування на ринку пропозиції паливно-енергетичних ресурсів обмеженої групи постачальників; політичну нестабільність транзитних країн; відсутність спільної енергетичної політики ЄС, незважаючи на її декларативність; обмеження інвестиційних ресурсів для розвитку видобутку, мереж транспортування і потужностей переробки енергоресурсів (інакше кажучи - фінансову кризу). Серед неактуальних загроз експерти назвали: питання двосторонніх відносин між монополістами-постачальниками і споживачами із транзитерами, відсутність євро-атлантичної консолідації (відносини США-ЄС) щодо нових інфраструктурних проектів і маніпулювання масовою свідомістю з боку видобувних компаній.
"Узагальнюючи відповіді експертів, можна констатувати, що проблеми енергетичної безпеки повинні вирішуватися у форматі спільного загальноєвропейського співробітництва - роль ЄС, НАТО, ОБСЄ, МЕА повинна рости", - додала І.Климпуш-Цинцадзе.
Експертне опитування проводилося з 17 по 28 жовтня, у ньому взяли участь 26 українських експертів (топ-фахівці підприємств ПЕК, державні службовці, науковці, журналісти, що спеціалізуються на даній тематиці), які визначили 5 найбільш актуальних загроз. Опитування незалежних експертів проводилося як в очній, так і заочній формі.
Підсумки цього дослідження Фонд звірить із позицією іноземних експертів під час Другого Київського форуму безпеки.
Київський форум безпеки - незалежний, політично незаангажований майданчик для обговорення ключових проблем європейської безпеки. Проект реалізується в рамках програми фонду Open Ukraine "Міжнародний діалог". У нинішньому форумі візьмуть участь близько 200 державних діячів високого рівня, відомих аналітиків, представників бізнесу і засобів масової інформації із Чорноморсько-Каспійського регіону, Європейського Союзу, США і відповідних міжнародних і регіональних організацій. Вони будуть представляти 25 країн світу.
Довідка. Open Ukraine - міжнародний благодійний фонд, заснований з ініціативи Арсенія Яценюка для зміцнення авторитету України у світі і розвитку публічної дипломатії.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас