Українцям зробили валютну операцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям зробили валютну операцію

Кредит&Депозит
7206
У вас немає валютного виторгу? Заробляєте в гривнях? Ще й кредит у доларах наважилися взяти? Тоді за фінансову кризу в країні розплатитеся саме ви. Вчорашня поява на публіці керівництва Національного банку не залишила сумнівів: влада буде рятувати банки та олігархів-експортерів шляхом курсового й цінового грабежу більшості населення країни.
Покаталися й досить
Однією з головних умов надання Україні кредиту МВФ у розмірі $16,5 млрд. є вільний курс національної валюти. Тепер - ніяких брехливих курсових коридорів. Глава НБУ Володимир Стельмах пообіцяв вчора, що долара дешевше 6 грн. цього року не буде. І відмовився відповідати на запитання журналістів про те, як далеко від 6 грн./$ впаде курс національної валюти.
На практиці така позиція НБУ означає, що гривня, швидше за все, обвалиться мінімум до 7 грн./$. А це вже здатне викликати стрибок цін на імпорт, знецінювання зарплат і масову відмову громадян виплачувати валютні позички. Сьогодні близько 200 тис. українців живуть у куплених в кредит квартирах. Ще 600-700 тис. громадян їздять на машинах, придбаних у борг.
Якщо раніше середньомісячна виплата по житловому кредиту ($1 тис.) становила 5 тис. грн., то тепер - 7 тис. грн. «Це значно погіршить якість повернення кредитів і поставить на коліна банківську систему країни», - вважає голова правління одного з великих банків з іноземним капіталом.
Те, що люди навряд чи зможуть виплачувати позички при нинішньому обвалі гривні, не особливо турбує НБУ. «Що із цього вийде? Ви покаталися місяць-два. Якщо не заплатили кредит, про машину не страждайте, її банк забере», - так вчора пожартував глава НБУ Володимир Стельмах.
Однак банки - не торговці машинами або квартирами. Багато хто з них можуть не вижити при великій кількості неповернень. Зважаючи на все, у НБУ це чудово розуміють і вважають, що ті, хто не виживе, нехай продаються конкурентам. «Якщо будуть дефолти по банках, то там, де потрібно буде підтримати, ми підтримаємо. Або будемо вимагати від власників банків закривати діри. Якщо ні, будемо вимагати, щоб банки поєднувалися, реструктуризувались і т.д.», - заявив Володимир Стельмах.
Фактично НБУ відмовився від своєї головної, визначеної законом про Нацбанк, функції - підтримки стабільного курсу національної валюти. Та що там стабільного, навіть прогнозованого курсу гривні, як виходить із вчорашньої поведінки головного банкіра країни, ніхто не гарантує. Ні банкіри, ні тим більше маленькі українці не знають, яким буде курс через тиждень, місяць, квартал. Єдиний орієнтир на майбутнє, що дав Володимир Стельмах - це середній курс долара за підсумками 2008 р. Якщо зараз він 4,92 грн./$ (із січня до середини жовтня цього року), то під кінець року складе 5,12 грн./$ - заявив головний банкір країни. Це дає підстави сподіватися, що вартість американської валюти принаймні не буде перевищувати 8 грн.
Замість трьох курсів - один
Володимир Стельмах вчора заявив, що незабаром в Україні буде один валютний курс замість нинішніх трьох. Зараз НБУ виставляє один офіційний курс, банкіри продають валюту за безготівковим курсом, і тільки потім громадяни бачать вартість валюти в обмінниках. Це ненормально, вирішили в НБУ після тривалих переговорів з МВФ. Тепер курс буде один, офіційний, такий же, як в обмінниках. Коливання - у рамках 2%. Тобто НБУ буде встановлювати курс наступного дня виходячи із середньої ціни долара на сьогодні.
Насправді подібні заяви чиновників НБУ - лукавство. Просто тому, що курс долара в Україні залежить не від ринкових тенденцій, а від того, чи буде НБУ продавати або скуповувати долари. Вчора Нацбанк продавав вже не по 5,5 грн./$, як було у вівторок, а по 5,7 грн./$ - і деякі банки вже продають долари по 7,4 грн.
Примара дефолта
Обвалом гривні НБУ виконує не свою волю, а бажання Міжнародного валютного фонду. Представники цієї впливової організації неодноразово вимагали від НБУ зробити курс гривні вільним. Але тільки восени 2008 р. Нацбанк сам звернувся по допомогу до МВФ і Нацбанк змушений був погодитися на ці умови.
За словами Володимира Стельмаха, Україна просто зобов'язана підписати угоду з МВФ про надання нашій країні $16,5 млрд., інакше на неї чекає руйнування. «Це розкручування інфляції - двозначна цифра й дуже, дуже велика... Це буде стосуватися кожного українця. Далі - моральна дискредитація, оголошення дефолта», - сказав Стельмах.
Що загрожує банкам
Україна була змушена просити допомоги у МВФ з двох причин. Насамперед, значне зниження цін на сталь привело до зниження надходження валюти в країну. Друга причина - це зниження рейтингів України та українських банків багатьма рейтинговими агентствами. Це привело до того, що іноземні кредитори наших банків скористалися правом вимагати дострокового повернення грошей у випадку зниження рейтингів.
Загальні борги наших банків перед іноземцями перевищують $38 млрд. - це більше золотовалютних резервів НБУ. Тепер Нацбанк одержить гроші МВФ, надасть їх банкам, і вони зможуть розплатитися зі своїми зовнішніми кредитами. За всі ці борги знову заплатять прості громадяни. Адже уряд напевно підвищить податки, щоб повернути величенні борги. А банки вже підвищують ставки не тільки по новим, але й по виданим раніше кредитам.
Влад Головін
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас