СП: Вжиті НБУ заходи не приносять відчутних результатів на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СП: Вжиті НБУ заходи не приносять відчутних результатів на валютному ринку

Казна та Політика
2687
Національному банку України поки не вдалося стабілізувати ситуацію на валютному ринку, хоча останнє рішення Ради національної безпеки і оборони дає йому достатній інструментарій протидії "курсовій лихоманці". Про це заявив сьогодні перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба глави держави. За його словами, вжиті НБУ заходи не справили швидкого оздоровчого ефекту, а способи впливу на банківську сферу "викликають обґрунтовані сумніви в їхній ефективності та прозорості".
В якості доказу О.Шлапак навів той факт, що останніми днями Нацбанк продавав валюту лише окремим банкам, до того ж за курсом, значно нижчим від ринкового. Водночас більшість валютних заявок залишилася не задоволена, що унеможливлює планомірну девальвацію гривні. Таким чином, окремі суб"єкти ринку були у виграші, тоді як інші банки "буквально щохвилини" зазнавали ще більших збитків. Загальна ситуація на валютному ринку продовжувала стрімко погіршуватися, додав перший заступник глави Секретаріату.
"За три тижні регулятор витратив майже 5 млрд дол. із золотовалютного запасу країни, але ринок не відчув позитивного впливу цієї колосальної інтервенції, курс гривні і далі падав. Очевидно, Нацбанк застосував далеко не оптимальну формулу адресації цих коштів. Більше того, критерії розподілу цих величезних ресурсів незрозумілі не лише громадськості, а й самим суб"єктам ринку. Це викликає справедливі підозри щодо корупційної складової в діях НБУ", - сказав він.
У цьому зв"язку перший заступник глави Секретаріату президента нагадав, що запровадження прозорого механізму ухвалення рішень щодо виходу Національного банку на валютний ринок було одним із пунктів рішення РНБО. Отже, за його словами, НБУ має прозвітувати за обсяги проданої валюти з резервів держави, а також оприлюднити назви тих фінансових установ, які придбали ці кошти. На його думку, це дасть змогу проаналізувати корисний ефект від таких інтервенцій із боку регулятора.
На думку О.Шлапака, у нинішній ситуації першочерговим завданням Національного банку має стати курсова стабілізація, визначення меж курсу гривні щонайменше до кінця року та неухильне їх дотримання, насичення ринку готівковою валютою. Одночасність і скоординованість цих дій дасть змогу загасити курсові коливання, припинити паніку населення і зміцнити гривню. "Президент підтримає всі кроки НБУ, які за короткий час оздоровлять валютний ринок. На сьогодні є всі можливості для подолання кризових явищ, питання лише у здатності Нацбанку їх вміло використати", - сказав О.Шлапак.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас