НБУ посилив обмеження на валютні перекази за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ посилив обмеження на валютні перекази за кордон

3936
Нацбанк України (НБУ) посилив обмеження на валютні перекази за кордон фізичних осіб по поточних валютних неторгових операціях.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ №340, якою вносяться зміни в жовтневе рішення Нацбанку (№ 319) щодо стабілізації ситуації в банківському секторі.
"Установити, що банки (фінансові установи) за дорученнями фізичних осіб- резидентів і нерезидентів можуть здійснювати за межі України перекази іноземної валюти по поточних валютних неторгових операціях: без підтверджуючих (підстави для переказу) документів з поточного рахунку в інвалюті або без його відкриття - суму, що в еквіваленті не перевищує 15 тис грн на місяць", - указується в документі.
Відповідно до постанови, перекази інвалюти по поточних валютних неторгових операціях за дорученнями фізосіб на підставі підтверджуючих документів можливі на суму, що в еквіваленті не перевищує 75 тис грн на місяць, але тільки з поточних рахунків клієнтів.
У документі відзначається, що такі вимоги не поширюються на оплату витрат на лікування в медичних установах інших країн; на оплату витрат з транспортування хворих; на оплату витрат, пов'язаних зі смертю громадян за кордоном; на перекази, які здійснюються на підставі вироків і рішень судових і правоохоронних органів; на перекази, які здійснюються громадянами у випадку виїзду за кордон на постійне місце проживання.
Як відомо, на початку поточного року НБУ затвердив правила здійснення фізособами грошових переказів за кордон та усередині країни по поточних валютних неторгових операціях, лібералізувавши регламент пересилання українцями коштів за межі країни.
Відповідно до цього рішення фізособи-резиденти могли здійснювати за межі України перекази інвалюти без підтверджуючих документів у сумі, що в еквіваленті не перевищує 15 тис грн за один операційний день.
До переказів фізосіб по поточних валютних неторгових операціях належать, зокрема, перекази, пов'язані з оплатою праці, допомогою родичів, благодійною допомогою, відшкодуваннями по страхових випадках, преміями, успадкованими коштами, коштами за договорами дарування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас