Росіяни відмовились продати норвежцям свою частку в "Київстарі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни відмовились продати норвежцям свою частку в "Київстарі"

1037
Спроба норвезького Telenor відкупитися від російської "Альфа-груп" закінчилася невдачею: росіяни відмовилися продавати за готівку свою частку в "Київстарі".
На думку аналітиків, норвежці розраховували на те, що росіянам могли терміново знадобитися гроші на дострокове погашення кредиту перед Deutsche Bank, однак, як очікується, на допомогу Альфі" прийде російський уряд.
Голова наглядової ради "Альфа-груп" Михайло Фрідман відкинув пропозицію норвезької компанії Telenor про врегулювання конфлікту між двома сторонами, що триває майже чотири роки. "У минулі вихідні (25-26 жовтня) ми запропонували Фрідману вирішити конфлікт навколо "Київстару" шляхом викупу його частки за готівку, але ця пропозиція не відповідає його інтересам", - заявив президент Telenor Йон Фредерік Бааксас.
За оцінками "Фінам", до кризи пакет Altimo в "Київстарі" коштував $5,5-6 млрд, зараз - не більше $2,5 млрд. В Altimo від коментарів відмовилися. Джерело в холдингу пояснило, що пропозиція Telenor суперечить стратегії компанії: Altimo не збирається продавати за гроші які-небудь свої активи, а віддає перевагу варіанту обміну акцій. Зокрема, в 2005 р. Фрідман лобіював ідею обміну своїх телекомунікаційних активів на міноритарний пакет акцій Telenor.
У цей час Telenor володіє 29,9% голосуючих акцій російського оператора "Вимпелком" (торговельна марка "Білайн") і 56,5% акцій українського стільникового оператора "Київстар". Телекомунікаційному підрозділу "Альфа-груп" - Altimo - у цих активах належить, відповідно, 44% голосуючих акцій "Вимпелкому" і 43,5% акцій "Київстар".
Джерело в Altimo підтвердило, що Telenor сподівався на невиконання російською компанією своїх боргових зобов'язань. "У випадку переходу акцій "Вимпелкому" до Deutsche Bank норвезька компанія була б єдиним претендентом на їхню покупку, - говорить співрозмовник. - У зв'язку із цим і відійшла на другий план схема, що обговорювалася недавно, обміну пакета акцій Altimo в "Київстарі" на 12% голосуючих акцій "Вимпелкому" і 5% акцій Telenor. Однак після того, як "Альфа" урегулює свої відносини з Deutsche Bank, варто очікувати поновлення переговорів".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас