Клієнти страхових компаній можуть недорахуватися 2 мільярдів гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клієнти страхових компаній можуть недорахуватися 2 мільярдів гривень

1767
Уже в листопаді-грудні клієнти багатьох вітчизняних страхових компаній зіткнуться із затягуванням або відмовами в страхових виплатах.
"Ще місяці два тому я б тільки посміявся над питанням про масові невиплати і прийдешні банкрутства страховиків. Але сьогодні відповім, як герой одного з мультиків: "Нам страшно? Ні! Ми в паніці!" - сумно жартує голова правління компанії "Страхові традиції" Дмитро Гончаров. Приводів для радості в учасників страхового ринку дійсно небагато. Уже під кінець року клієнти страхових компаній зіткнуться із затягуванням або відмовами в страхових виплатах.
Подальші прогнози експертів ще похмуріші: зневірені клієнти будуть масово звертатися в суди, виникне криза недовіри, обсяги платежів ще більше впадуть... До весни черговим збанкрутілим страховиком уже нікого не здивуєш.
В усьому винні банкіри
Головною причиною таких песимістичних прогнозів є дефіцит ліквідності, що з банківського сектора перекинувся на страховий ринок. З падінням обсягів кредитування знизилися надходження від банкострахування, що займає левову частку в портфелях багатьох страховиків.
"Залежність реального страхування від банків дуже велика. Страховий ринок, фактично, на цьому і піднявся, тому що прямих продажів у компаній дуже мало. Так що страховики, що стверджують, що банки давали їм усього 30% платежів, насправді лукавлять. Практично весь страховий бізнес в Україні був побудований на банкострахуванні", - стверджує голова правління "Служби страхування 611" Юрій Калениченко.
"Компанії сподівалися на високі темпи зростання премій за рахунок банкострахування і не замислювалися про резерви, тарифи. Сьогодні ж банки практично перестали кредитувати і bancassurance не працює. У підсумку надходження страхових премій упали в рази", - підтримує колегу керівник страхового брокера "Дедал" Ібрагім Габідулін.
Ситуацію ускладнює той факт, що при зниженні обсягів страхових зборів обсяги страхових виплат будуть тільки збільшуватися. "Особливо це стосується КАСКО, по якому в листопаді-грудні сезонно, з року в рік, фіксується сплеск виплат на 25-30% у зв'язку зі збільшенням кількості ДТП. Уникнути такої ситуації можна хіба що за рахунок гарної погоди наприкінці року, але на це надій мало", - говорить Юрій Калениченко.
На додачу до всього страховикам закрили можливість дістати гроші із законної заначки - резервів: Національний банк із 13 жовтня ввів мораторій на дострокове розірвання депозитних договорів. Заборона торкнулася і вкладників-страховиків.
"У страхових компаній на даний момент на банківських депозитах перебуває більше 8 мільярдів гривень, які вони не можуть використати, щоб розплатитися із клієнтами!" - викликує президент Ліги страхових організацій України Олександр Філонюк.
При цьому недавня домовленість НБУ та Держфінпослуг про те, що у виняткових випадках страховики все-таки зможуть достроково знімати гроші з депозитів, ринок не влаштовує - багатьом компаніям не вистачає коштів для поточних розрахунків із клієнтами.
"Ми планували свою діяльність виходячи з існуючих темпів зростання. Півроку тому ми прикинули, що резерви терміново не знадобляться, тому поклали частину грошей на строковий депозит, сподіваючись заробити. Але зараз надходження від продажу страхових послуг сильно впали, гроші терміново потрібні, нехай навіть із втратою відсотків. Але забрати їх дуже проблематично", - ремствує голова правління компанії "Страхові традиції" Дмитро Гончаров. Гостра потреба в найбільш ліквідних резервах - (депозитах) - штовхає страховиків до масової підготовки судових позовів проти НБУ з метою скасування мораторію.
"Найближчим часом судові процеси з Нацбанком почнуться масово", - стверджує Дмитро Гончаров.
Клієнти недорахуються мільярдів гривень
Через проблеми, що впали на страховиків, подальший розвиток ринку виглядає далеко не райдужним. "Затримки з виплатами мали місце завжди. Але найближчим часом така тенденція буде спостерігатися й у компаній, які колись славилися оперативністю в прийнятті рішень щодо виплат", - говорить начальник управління страхування і перестрахування СК "Нафтогазстрах" Ніна Шаломеєва.
Голова наглядової ради НАСК "Оранта" Олег Спілка у своїх судженнях більш категоричний. "До 60% страховиків перебуває під загрозою банкрутства у зв'язку зі значною часткою банкострахування в їхньому портфелі. При таких обставинах сума незадоволених виплат по страхових випадках може досягти близько 2 мільярдів гривень", - прогнозує він.
До слова, тенденції до збільшення страхових неплатежів уже намітилися. Як відзначає керівник Асоціації страхувальників України Леонід Хорін, кількість щомісячних звернень клієнтів страхових компаній із проханням посприяти у виплаті по страховому випадку в жовтні збільшилася на 20% (у порівнянні з вереснем).
"При цьому почастішали випадки, коли, відмовляючись платити клієнтові, страховик пояснює це відсутністю коштів. Раніше такі причини відмови не називалися", - стверджує Леонід Хорін.
У питанні, хто перший почне затягувати з виплатами або встане в чергу на банкрутство, експерти неоднозначні. "Першими постраждають компанії-середняки, тому що в дрібних - невеликі зобов'язання перед клієнтами, а у великих - серйозні активи та акціонери, які не дадуть їм лягти", - вважає екс-керівник Асоціації страхового бізнесу Ігор Яковенко.
З ним частково погоджується Ібрагім Габідулін. "Великі страховики домовляться з банками або вирішать ці питання через суди, сконцентрувавши резерви в парі-трійці великих банків. Інші компанії збанкрутують, не виконавши зобов'язань. Думаю, у першу чергу це будуть дрібні та середні компанії, які раніше змушені були розміщувати великі депозити - по 3-5 мільйонів доларів - в обмін на те, щоб банки їм дозволили страхувати кредитні автомобілі", - вважає експерт.
У свою чергу середняки вважають, що головний удар приймуть на себе великі, неповороткі компанії. "По-перше, їм дуже складно оптимізувати операційні витрати. По-друге, стратегії цих компаній - стратегії зростання бізнесу, тобто великі кошти були вкладені в розширення мережі, а такі інвестиції дають віддачу не швидко - через 5-7 років. Відповідно, стабільність таких компаній викликає великі сумніви", - говорить Юрій Калениченко.
У той же час регулятор страхового ринку - Держфінпослуг - випромінює оптимізм. У держоргані говорять, що ніяких підстав для занепокоєння клієнтів немає. "Збори премій у страховиків дійсно впали. Але в них є резерви. Ми стежили за тим, щоб вони були сформовані правильно, тому поки причин для невиплат, а тим більше для банкрутств, я не бачу", - заспокоює заступник голови Держфінпослуг Сергій Михайленко.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас