Банкам не вистачає пасивів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам не вистачає пасивів

Казна та Політика
4369
Сьогодні Нацбанк, Мінфін і представники МВФ оголосять про основні умови виділення кредитної лінії для підтримки фінансової системи країни. Однією з головних вимог є розробка умов рекапіталізації банків урядом.
Президентський законопроект №3309-4 пропонує наступні інструменти для виконання вимог МВФ. Кабмін створює стабфонд, наповнюваний за рахунок доходів від приватизації, перевиконання бюджету і коштів від розміщення облігацій. Кошти фонду можуть бути використані для рефінансування банківських позик, отриманих від іноземних кредиторів до 15 вересня, а також на капіталізацію проблемних банків. А Нацбанк уводить тимчасову адміністрацію в державних і системних банках, які будуть зазнавати труднощів із платоспроможністю.
Експерти вважають, що рекапіталізація проблемних банків не буде мати належного ефекту. Вона застосовна тільки в тих випадках, коли банки зазнають серйозних збитків. "Якщо банк переоцінює актив і зазнає збитків, йому необхідний приріст капіталу на їхнє покриття", - пояснює механізм заступник голови правління Укрсоцбанку Сергій Маноха. Якщо капіталу не вистачає, банк повинен проводити нову емісію акцій.
У великих закордонних банків, акції яких розосереджені між тисячами власників, останнім часом залучення нового капіталу викликає серйозні труднощі. У результаті за капіталом банки змушені звертатися до держави. У наших банків проблем з капіталізацією поки немає. Середнє значення нормативу адекватності регулятивного капіталу по системі перевищує 13%.
Збитків найближчим часом також не передбачається. За словами голови правління Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна, долар, що росте, і солідний портфель гарантують у найближчі півроку високу прибутковість. У вересні банки одержали 1,1 млрд. грн. чистого прибутку.
Банки стикаються з іншою проблемою - відтоком пасивів. За даними НБУ, фізособи вилучили з банків близько 18 млрд. грн. і продовжують знімати гроші. Аналогічно діють і юрособи (збільшення депозитів у гривневому еквіваленті відбувається винятково через зростання офіційного курсу долара). "Швидкість скорочення пасивів вища, ніж швидкість поворотних виплат по кредитах", - відзначає пан Тимонькін.
Ще однією проблемою стануть погашення по внутрішніх облігаціях банків. "Інвестори не вірять, що банки зможуть рефінансувати свої борги. Якщо не буде рефінансування, будуть дефолти по облігаціях", - говорить голова правління одного з великих банків.
У таких умовах рекапіталізація не допоможе подолати проблеми. "Рекапіталізація не дає відповіді на питання, як заповнити нестачу пасивів банку", - вважає радник міністра економіки Сергій Яременко. За його словами, для стабілізації ситуації необхідний розвиток інструментів рефінансування Нацбанку. Діюча система, що дозволяє банкам залучати рефінансування тільки в межах 60% від регулятивного капіталу, не працює, вважає Сергій Яременко: "Не усунута головна причина відтоку депозитів - зростання курсу долара (готівковий курс перевищує 6 грн./$1). Без стабілізації ситуації на валютному ринку будь-які заходи будуть марними".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас