Верховна Рада прийняла в 1-му читанні президентський проект першочергових антикризових заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада прийняла в 1-му читанні президентський проект першочергових антикризових заходів

Казна та Політика
3922
Верховна Рада прийняла в першому читанні президентський проект закону "Про першочергові заходи щодо запобігання негативних наслідків фінансової кризи і про внесення змін у деякі законодавчі акти України".
За відповідний проект у середу проголосували 248 народних депутатів з 447, що зареєструвалися в залі. По фракціях: Партія регіонів - два депутати, БЮТ - 156, НУ-НС - 72, Блок Литвина - 18, комуністи не голосували.
Депутати доручили профільному комітету на засіданні в середу при підготовці до другого читання документа врахувати всі пропозиції альтернативних законопроектів.
Парламент також проголосував за винесення на друге читання даного законопроекту в четвер.
Антикризовий законопроект президента, зокрема, передбачає створення стабілізаційного фонду в держбюджеті за рахунок надходжень від приватизації, перевиконання дохідної частини держбюджету і розміщення державних цінних паперів. Передбачається, що кошти цього фонду будуть використовуватися на надання кредитів для погашення та рефінансування зовнішніх зобов'язань банків і компаній, кредитування або співфінансування інвестиційних проектів, здешевлення кредитування проектів малого і середнього бізнесу, підтримку національних виробників і надання фінансової допомоги банківським установам, у тому числі з метою рекапіталізації.
Крім того, глава держави пропонує збільшити ресурс Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за рахунок 25% прибутку Національного банку України і при цьому надати НБУ право самому встановлювати кредитування Фонду.
У законопроекті також пропонується надати Міністерству фінансів повноваження зі здійснення державних внутрішніх запозичень номінованих в іноземній валюті.
У ньому містяться і пропозиції про заборону банківським установам, у випадку порушення ними нормативів, до 2011 року розподіляти чистий прибуток і виплачувати дивіденди, а також про встановлення окремого порядку призначення Нацбанком тимчасової адміністрації проблемних банків та участі держави у формуванні і збільшенні їхніх статутних капіталів.
Законопроект також передбачає зниження з 10% до 5% істотної участі в банках і забезпечення доступу клієнтів банку до інформації про таких акціонерів.
В.Ющенко також включив у свій законопроект норми про дозвіл уряду в 2008 році придбати акції банків в обмін на державні облігації або за рахунок інших запозичень, отриманих понад планові обсяги з відповідною корекцією державного боргу.
У законопроекті також закріплене виділення з держбюджету 1 млрд грн Укрексімбанку на покупку частки в проблемному Промінвестбанку.
Документ глави держави також передбачає надання державних гарантій в 2008 році по кредитах міжнародних фінансових організацій (МФО) в обсязі до 40,0 млрд грн та одержання урядом кредитів МФО на реалізацію соціально-економічних проектів в обсязі до 10 млрд грн.
Законопроект Ющенка передбачає також перенесення на 1 січня 2011 року з 1 січня 2009 року дати встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму і спеціальний пільговий режим оподатковування ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників.
Крім того, у ньому міститься пропозиція про надання Нацбанку права знову вводити обов'язковий продаж валюти.
У ньому також зменшені повноваження Кабінету міністрів щодо входження в капітали проблемних банків у порівнянні з урядовим законопроектом.
Представляючи даний законопроект у парламенті в середу, перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак відзначив, що це необхідний пакет першочергових заходів, які можуть бути доповнені конструктивними пропозиціями з інших антикризових законопроектів.
Коментуючи позицію фракції Блоку Литвина, представник президента підкреслив: "Давайте на ці два роки скажемо чесно нашим громадянам, у тому числі і бюджетникам, ми зможемо підняти (у найближчі два роки) прожитковий мінімум і мінімальну зарплату на рівень інфляції. Тобто зберегти її реальний рівень, на рівні інфляції. Більшого за ці два роки ми зробити не зможемо".
Як повідомлялося, влада України і Міжнародний валютний фонд (МВФ) 26 жовтня досягли принципової домовленості про виділення Фондом стабілізаційного кредиту stand by обсягом $16,5 млрд. Однак рада директорів МВФ схвалить цей законопроект лише у випадку прийняття антикризового законопроекту Верховною Радою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас