Динаміка ринків акцій в Азії практично непередбачена на тлі падіння ф'ючерсів на індекс S&P 500 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Динаміка ринків акцій в Азії практично непередбачена на тлі падіння ф'ючерсів на індекс S&P 500

Фондовий ринок
476
Азіатські фондові майданчики ростуть у середу другий день поспіль на очікуваннях, що ЦБ Японії і США знизять базові ставки, а Китай вживе заходів з підтримки ринків акцій, але ближче до середини торговельного дня за місцевим часом це зростання сповільнилося, повідомляє агентство Bloomberg.
Ці зусилля є одним з основних елементів у рамках міжнародних заходів щодо подолання кризи у фінансовому секторі та відновлення нормального функціонування світової фінансової системи.
Зведений індекс MSCI Asia Pacific, що відслідковує ситуацію на 14 ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону, додав у середу після відкриття торгів 5,4%, але ближче до середини сесії зростання сповільнилося до 2,3% (до 79,56 пункту). Японський Nikkei 225 злетів з ранку на 7,3%, потім протягом півгодини швидкість його підвищення скоротилася до 2%, потім піднялася до 5,6%. Електронні торги в Південній Кореї були припинені після різкого зростання технічних індексів, при цьому основний фондовий індекс країни Kospi обвалився на 7,5%, але менш ніж за 15 хвилин падіння сповільнилося до 2,2%.
Аналітики пов'язують різку зміну тенденції з падінням ф'ючерсів на індекс S&P 500 на 1,8% на 8:21. На 8:50 темпи зниження ф'ючерсів зменшилися до 1%, і оптимізм повернувся на фондові ринки Азії. Ф'ючерси залишаються вкрай нестабільними, і якщо протягом дня їх значення вирівняється, азіатські ринки можуть завершити день значним зростанням, прогнозують аналітики.
Настрій інвесторів, який різко змінився, і які несподівано знову втратили апетит до активів з більше високим рівнем ризику, викликав у вівторок зростання індексу Dow Jones Industrial Average більш ніж на 10%. Основне зростання довелося на останню годину торгів, і оптимізму інвесторів не зашкодили навіть нові неважливі дані про стан економіки США. Ринок, зокрема, надихнув той факт, що, всупереч очікуванням, інвестфонди не продавали акції для виплат вкладникам.
Інвестори з радістю сприймуть будь-які позитивні новини, які підтримують позитивні тенденції на ринку, однак будь-який негатив призведе до того, що ринки знову охопить паніка і зростання виявиться короткочасним, відзначають експерти.
"Інвестори сподіваються на покращення ліквідності фінансової системи. Зараз склалася вкрай приваблива ситуація для тих інвесторів, які надають перевагу довгочасним вкладенням, мають у своєму розпорядженні кошти і схильні ризикувати", - заявив один з керівників BPI Asset Management Inc. Олан Каперина.
Позитивними новинами ринок вважає й урядові заходи щодо гарантії банківських депозитів, і координоване зниження ставок центральними банками, і зниження вартості міжбанківських кредитів, і зростання прибутку навіть невеликих регіональних компаній, і будь-які хоч скільки-небудь позитивні прогнози. З початку жовтня фондові майданчики АТР кілька разів злітали й опускалися більш ніж на 10%.
"Реальною проблемою є довіра, другою основною проблемою - кредитування. Кредити просто не видаються, тому знижуйте ставки скільки завгодно - кредитування від цього не з'явиться", - стверджує Девіид Нг із Hwang-DBS Asset Management Sdn.
Банк Японії обговорює можливість зменшення базової процентної ставки на 0,25 процентного пункту - до 0,25%, написала газета Nikkei. Федеральна резервна система США в середу оголосить про рішення відносно ставки "овернайт" за підсумками дводенного засідання.
Уряд Китаю планує продовжити обмеження на "короткі" продажі, які повинні були бути зняті з початку листопада, на побоюваннях, що повернення "коротких" продажів лише збільшить волатильність ринків. Китайські регулятори в секторі страхування звернулися до керівництва найбільших державних страхових компаній за допомогою зі стабілізації фондового ринку, пише газета Financial Times.
Думки про введення заборони на "короткі" продажі в Гонконгу розділилися. Гонконгська комісія з цінних паперів і бірж почала у вівторок перевірку документів і звітності по таких угодах. Результати перевірки очікуються наступного тижня. Глава уряду Китаю Вень Цзябао в середу пообіцяв надати необхідну підтримку для стабілізації його фінансових ринків Гонконгу.
Котирування акцій провідного японського банку Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. злетіли на 8,7% з ранку на новинах про можливе зниження ставки Банку Японії, вдень за токійським часом зростання курсу становило всього 2,9%.
Найбільший банк Гонконгу за обсягом активів BOC Hong Kong (Holdings) додав 5%. Вартість паперів найбільшого банку Південно-Східної Азії DBS Group Holdings Ltd. виросла на 3,3%.
Акції японських виробників автомобілів та електроніки дорожчають на тлі зниження ієни, що повинно вилитися в прибуток від курсових різниць з реалізації продукції за межами Японії. Ціна паперів Toyota Motor Corp. виросла на 7,6%, Honda Motor Co. - на 14%, Canon Inc. - на 2,9%.
Котирування акцій найбільшої гірничодобувної компанії світу BHP Billiton Ltd. піднялися на 3,1%, Rio Tinto додала 4,1% після зростання цін на нафту та основні метали на торгах у вівторок і середу. Акції провідного нафтодобувника Китаю PetroChina Co. подорожчали на 6,5%. Ціна паперів китайської нафтової компанії Cnooc злетіла на 15% після оголошення про зростання виторгу та прибутку за третій квартал поточного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас