МВФ рекомендує Україні запровадити режим гнучкого обмінного курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ рекомендує Україні запровадити режим гнучкого обмінного курсу

Валюта
3836
МВФ рекомендує Україні запровадити режим гнучкого обмінного курсу. Про це сказано у проекті меморандуму між Кабміном та МВФ. Експерти МВФ вважають, що гнучкий обмінний курс спрацює як буфер, захищаючи економіку від зовнішніх шоків, а також надасть більше можливостей для контролю за інфляцією.
На думку МВФ, для того щоб роз'яснити такі зміни у валютно-обмінному режимі, Кабінету міністрів у Основних засадах грошово-кредитної політики на 2009 р. слід відзначити, що він скасує коридор обмінного курсу; визначатиме офіційний обмінний курс на рівні ринкового значення обмінного курсу, що склалося у попередній день (включаючи коригування протягом дня, за необхідності, щоб утримувати його у межах +/- 2% від ринкового рівня); а також візьме зобов'язання в рамках перегляду Основних засад грошово-кредитної політики дотримуватися прозорої стратегії щодо інвестицій, основним інструментом якої будуть заздалегідь оголошені регулярні валютні аукціони, а основним напрямком – цільовий показник чистих міжнародних резервів, причому окремі позиції цього документу розкриватимуть роль НБУ як агента уряду із забезпечення його потреб у іноземній валюті.
Заходи і нормативні документи НБУ, що стосуватимуться міжбанківського ринку, будуть мати на меті посилення ринкових механізмів. Будь-які валютні операції з урядом та приватними суб'єктами господарювання здійснюватимуться за ринковим валютним курсом. За очікуваннями МВФ, обмінний курс буде коливатися, однак Кабінет міністрів не повинен допустити його cтрімких та невпорядкованих рухів. Український уряд має надавати підтримку новому режиму монетарної політики, вживши заходи, спрямовані на поліпшення роботи валютного ринку, у тому числі скасувавши податок на операції з іноземною валютою (структурний маяк для другого перегляду програми). Крім того, Кабінет міністрів має скасувати валютно-курсові обмеження на здійснення авансових платежів до кінця жовтня 2008 р.
Кабмін також має проводити консультації із МВФ стосовно подальших заходів, які він буде запроваджувати у стосунку до роботи валютного ринку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас