Експерт: На сьогодні немає ринкових чинників, здатних вплинути на підвищення курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: На сьогодні немає ринкових чинників, здатних вплинути на підвищення курсу гривні

Валюта
4097
На сьогоднішній день в Україні відсутні ринкові чинники здатні вплинути на підвищення курсу вітчизняної валюти. Таку думку висловив начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Олександр Печеріцин.
В якості головної причини, що впливає на зростання курсу долара, він назвав різке зменшення виручки в українських експортерів в першу чергу - металургів. Має місце також високий попит на валюту з боку імпортерів, а також компаній, що взяли раніше кредити за кордоном. Крім того, на послаблення гривні також великий вплив чинять відсутність притоку валюти по фінансовому рахунку від іноземних кредиторів та інвесторів.
"Таким чином, тільки активне втручання Національного банку і його підтримка курсу на якомусь рівні протягом декількох днів може припинити падіння і визначити нові рівні. Сьогоднішня заява голови НБУ про те, що до кінця року офіційний курс гривні до долара буде не менше 6 грн/дол. є основним орієнтиром курсової політики на найближчі два місяці. Це якраз і може бути тим новим рівнем підтримки, якого очікує ринок. Проте, враховуючи, що курс на валютному ринку вчора був вже на рівні 6,3 грн/дол., НБУ неодмінно необхідно буде здійснювати інтервенції для підтримки нового курсу. У той же час, ми не виключаємо, що офіційний курс падатиме і далі, якщо надмірний попит на валюту загрожуватиме різкому зниженню резервів НБУ протягом короткого періоду часу", - відзначив експерт, додавши при цьому, що регулятор для стабілізації курсу повинен повністю задовольняти весь надмірний попит.
Разом з тим, О.Печеріцин висловив побоювання, що підвищення курсу долара може негативно вплинути на банківський сектор. "Якість кредитів може значно погіршати, оскільки юридичні та фізичні особи, що раніше взяли кредити в доларах, не зможуть в повному обсязі купувати для розрахунків валюту за високим курсом", - вважає він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас