Ціни на офіси в Києві поповзли вниз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на офіси в Києві поповзли вниз

Нерухомість
3448
В умовах фінансової кризи багато компаній відмовляються від оренди дорогих офісів у центрі Києва. "Через нестабільність багато компаній переглядають структуру своїх витрат. Деякі вирішують на певний час піти з ринку, деякі відмовляються від бажання розширювати бізнес у наступному році. У результаті попит на офісні приміщення падає", - розповідає Владислав Топчев, начальник відділу офісної нерухомості компанії DTZ. Через це, за даними операторів ринку, з початку осені орендні ставки в столиці в середньому знизилися на 5-10%. При цьому в багатьох бізнес-центрах з'явилися площі, що пустують, чого раніше не спостерігалося.
"Компанії з'їжджають у більш дешеві приміщення в інших районах міста", - пояснили в адміністрації одного із престижних офісних центрів Києва. На думку експертів, до нового року орендні ставки знизяться ще на 15%.
Темпи збільшення орендних ставок в українській столиці протягом останніх двох років були найвищими у всій Європі. Так, у порівнянні з першим півріччям 2006 року вартість оренди в Києві зросла на 60%. У першій половині цього року зростання склало 25%. Зараз середня вартість оренди офісів у Києві становить 77-80 доларів за квадратний метр. Для порівняння: у Торонто ставка на офісні приміщення становить 56 доларів, у Нью-Йорку - 93, у Франкфурті - 74.
Як відзначають експерти ринку нерухомості, в умовах стабільної економічної ситуації вартість оренди офісів повинна була рости такими темпами ще як мінімум 3 роки, до насичення ринку. Однак криза внесла свої корективи. "У Києві зростання орендних ставок тривало кілька років і досягло свого абсолютного максимуму, тому ми очікуємо їх падіння", - стверджує керуючий партнер українського офісу консалтингової компанії CB Richard Ellis Радомир Цуркан.
У першу чергу зменшення ставок варто очікувати по високоякісних приміщеннях класу А і В+(від 60 доларів за квадратний метр на місяць). При цьому експерти нагадують, що значну частину нових офісних приміщень девелопери мали намір уводити в експлуатацію в 2009-2011 роках. Це масштабні проекти, площа яких становить від 100 до 300 тисяч квадратних метрів "Зараз майже неможливо знайти фінансування під такі величезні проекти", - нагадує Топчев.
При цьому оператори ринку намагаються не нагнітати паніку. "Однозначно те, що нинішня криза не приведе до обвалу орендних ставок на ділову нерухомість. Адже в Києві ринок офісів тільки починає розвиватися, і головною його особливістю є гострий дефіцит пропозиції", - стверджує директор з маркетингу Trade Development Мирослав Новиков.
Тетяна Недорізанюк< /i>
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас