Чи вигідне кредитору банкрутство банку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи вигідне кредитору банкрутство банку?

Кредит&Депозит
6110
Банкіри запевняють, що боржникові не варто "спати і бачити", як його банк розориться, тому що уникнути виплати кредиту в 99% випадків однаково не вдасться.
Банк визнається банкрутом далеко не відразу. Цьому звичайно передує процедура санації. Якщо санатор не впорався, то Національний банк України призначає тимчасового адміністратора, завдання якого вивести фінустанову із кризового становища. Всі ці заходи можуть тривати від 6 місяців до року. І тільки якщо всі ці антикризові заходи не допомогли, установу починають банкрутувати.
Дуже важливо розуміти, що до цього моменту всі умови, зазначені в кредитному договорі, діють так само, як якби з банком нічого не відбувалося. Тобто і відсотки, і штрафи нараховуються, і перестати виплачувати кредит означає дозволити банку навісити на себе додаткове боргове ярмо у вигляді штрафів і пені.
Якби документи загубилися
Але навіть якщо почалася процедура ліквідації банку, стрибати від радості також не варто. "Для кожного банку-банкрута призначається ліквідатор, в обов'язки якого входить вживати заходів зі стягнення всіх заборгованостей. У моїй практиці не було такого, щоб комусь пробачили або забули кредит, але теоретично можливо, що адміністрація банку втратить або не передасть ліквідаторові документи, що підтверджують боргові зобов'язання. Тоді можна буде і не платити", - розповідає ліквідатор банку "Наш Банк" Олег Бордюк.
Перелік заходів, які застосовують ліквідатори для стягнення боргів, досить широкий - починаючи від переконання боржників повернути кошти "по-доброму" і закінчуючи позовом у суд. Втім, якщо за справу "вибивання" грошей узявся ліквідатор, боржник все-таки може залишитися у виграші.
Справа в тому, що відповідно до Закону "Про поновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо ухвалено рішення про ліквідацію, то штрафні санкції (з моменту початку процедури банкрутства) за несвоєчасну сплату боргу не нараховуються. Тому з поверненням грошей збанкрутілому банку можна не поспішати, а як відомо з курсу "шкільних" фінансів - гроші сьогодні завжди дорожчі, ніж завтра.
Що стосується процентних виплат по кредиту, то їх уникнути все-таки не вдасться. "Норми, які стосуються нарахування відсотків на кредит, прописані не конкретно і не дуже коректно. Наприклад, Національний банк України рекомендує не стягувати відсотки, але я, аналізуючи законодавство, прийшов до висновку, що відсотки повинні нараховуватися", - говорить Олег Бордюк. Тому більшість ліквідаторів продовжують нараховувати відсотки відповідно до ставок, зазначених у договорі.
Труднощі перекладу
Правда, навіть якщо клієнт палко бажає віддати гроші збанкрутілому банку, то в нього можуть виникнути деякі труднощі. Наприклад, кредит уже не можна буде погасити, як раніше, переказавши гроші з будь-якого відділення на свій розрахунковий (кредитний) рахунок (указується в договорі). Справа в тому, що у випадку оголошення банку банкрутом у нього залишається один рахунок - накопичувальний рахунок ліквідаційної комісії. І саме на нього і повинні проводитися платежі. Довідатися цей номер рахунку можна в територіальному відділенні НБУ або безпосередньо в ліквідатора.
Борг продати і зажити спокійно
Однак багатьом боржникам, чиї банки збанкрутують, не доведеться навіть спілкуватися з ліквідаторами і дізнаватися всі нюанси виплат. Останнім часом все більшою популярністю користується практика переуступки права вимоги кредитних зобов'язань. Простіше кажучи, ліквідатори продають борги банку іншим фінустановам.
Якщо кредит був куплений іншим банком, то, швидше за все, для боржника нічого не поміняється, крім адреси і назви фінустанови, у якій треба виплачувати борг. Новий "хазяїн боргу" зобов'язаний повідомити боржника про зміну банку-кредитора. Після цього набувають чинності старі умови договору, з усіма відсотками і штрафами.
Трохи більше пощастить клієнтові, якщо його банк, що зазнає нещастя, продасть борги колекторському агентству. У цьому випадку виплачувати доведеться тільки ту суму заборгованості, що утворилася на момент передачі боргу (від банку - колекторам).
"Коли ми купуємо борг, то підписуємо договір про перехід прав вимоги, і після цього банк уже не є кредитором боржника. Всі попередні умови кредиту зупиняються: не нараховуються ні відсотки, ні штрафи за прострочення платежу. Ми купуємо конкретну суму боргу і більше цієї суми стягувати ні в кого не хочемо", - говорить генеральний директор колекторської компанії CCG Гжегош Копаніяж.
Ірина Кононенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас