Думка: Долар, що росте, очікує ефект бумерангу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Думка: Долар, що росте, очікує ефект бумерангу

Валюта
40912
Стрімке зростання долара відносно світового кошика валют на тлі кризи банківської і фінансової системи США не має економічних підстав і носить тимчасовий характер, вважає професор Гарвардського університету один з найвідоміших економістів США Кеннет Рогофф, у минулому головний економіст Міжнародного валютного фонду.
"Долар, що росте на економіці США, що руйнується, - це неймовірний феномен. Його можна пояснити тільки тим, що інвестори, що побоюються того, що відбувається в США, ще більш налякані тим, що відбувається у Європі", - сказав Рогофф в інтерв'ю.
Економіка США, як очікують експерти, входить у період депресії. Однак світовий стрибок попиту на долари привів до того, що з 15 липня 2008 року індекс долара виріс на 22%, долар злетів до дворічного максимуму до євро і до шестирічного - до британського фунта. Більшість аналітиків пророкують долару відновлення в якості ключової резервної валюти і стрімке скорочення курсового розриву між доларом та євро.
"Я очікую для долара ефекту бумеранга - повернення до точки, з якої він почав свій політ. Мені важко пророчити часовий відрізок цього повернення, але воно почнеться спочатку відносно азіатських валют. Азія виявилася безсумнівно залученою у глобальну кризу, але її економіка виявиться менш зачепленою, ніж в інших країн", - вважає Рогофф.
Головним азіатським ризиком зараз він назвав можливу небезпеку соціальної і політичної нестабільності в Китаї, де криза і падіння обсягів експорту різко вдарили по рівню життя населення.
На його думку, долар, що росте, на тлі обвалу Уолл-стріт скоріше відіграє негативну роль для "мейн-стріт", знижуючи конкурентноздатність американських товарів на зовнішніх ринках, які і без того стискаються в умовах глобальної кризи.
"Зростаючий долар уже різко вдарив по експорту на тлі зниження глобальної активності, і приводить до скорочення споживання американських товарів за кордоном. Єдина категорія американських громадян, що виграла від нинішнього котирування долара - це туристи. Я маю на увазі, якщо ви та безтурботна людина, що купила собі різдвяний тур у Європу", - іронізує Рогофф.
На думку впливового економіста, обвал Уолл-стріт і паніка інвесторів спровокували фінансову кризу в глобальному масштабі.
"Уолл-стріт виявилася епіцентром глобальної кризи в результаті поганої якості регулювання і нагляду, і багато в чому її катастрофа стала підсумком "ери Грінспена", що ініціював нерозмірні зовнішні та внутрішні запозичення. Я вважаю це історичною помилкою для США", - сказав Рогофф.
Аллан Грінспен, що стояв біля керма Федеральної резервної системи США більше 18 років, проводив політику збереження низької дисконтної ставки, що, на думку низки економістів, стало однією із причин іпотечної кризи, що обрушила житловий і фінансовий ринок.
"Сьогодні ми можемо сказати "прощай" ліберальному капіталізму на Уолл-стріт, тому що регулювання у фінансовій системі стане більше. Але я не думаю, що інші сектори економіки стануть від цього менш вільними. Фінансовий бізнес займає всього 8% у структурі економіки США, високотехнологічний сектор - IT, фармацевтичні компанії, наукомісткий бізнес стають дуже конкурентними на світовому ринку", - сказав Рогофф.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас