Росія і Китай домовилися про співпрацю в нафтовій і ядерній галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія і Китай домовилися про співпрацю в нафтовій і ядерній галузі

Енергетика
170
Росія і Китай підписали меморандум про взаєморозуміння у співпраці в нафтовій галузі. Візування відбулося за підсумками російсько-китайських переговорів у Москві.
Свої підписи під документом поставили віце-прем'єр уряду РФ Ігор Сєчін і віце-прем'єр Держради КНР Вань Цишань.
Раніше про намір сторін підписати даний меморандум повідомляв віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін. За його словами, документ має на увазі створення міжурядової робочої групи, яку очолить з російського боку міністр енергетики, з китайського - представник державного енергетичного управління.
Окрім цієї угоди сьогодні, 28 жовтня, була оформлена і ще одна домовленість. Державна корпорація з атомної енергії "Росатом" і Китайська державна корпорація ядерної промисловості підписали меморандум про будівництво в Китаї двох ядерних блоків у рамках розширення Тяньваньської АЕС.
Документ також передбачає співпрацю в будівництві демонстраційного реактора комерційного призначення на швидких нейтронах.
Нагадаємо, що в листопаді 2007 р. Росія і Китай підписали принципову угоду з будівництва другої черги Тяньваньської АЕС, що складається з двох нових блоків. У даний час АСЕ і Цзянсуська ядерна енергетична корпорація (JNPC) працюють над узгодженням умов нового контракту.
При цьому Росія наполягає на ринковій ціні будівництва нових блоків, тоді як Китай пропонує залишити ціну на рівні вартості будівництва двох перших блоків (з урахуванням інфляції).
Тяньваньська АЕС є найбільшою за одиничною потужністю блоків серед всіх АЕС, що будуються в Китаї. Відповідно, до генерального контракту на будівництво Тяньваньської АЕС, компанія "Атомстройекспорт" побудувала два енергоблоки з реакторами ВВЕР-1000 загальною потужністю 2 тис. МВт. Перший енергоблок Тяньваньської АЕС був зданий китайському замовнику в травні 2007 р., а другий блок - 12 вересня 2007 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас