Польський уряд схвалив план переходу на євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польський уряд схвалив план переходу на євро

Валюта
316
Уряд Польщі схвалив план переходу країни на євро, повідомив представник прем'єр-міністра Дональда Туска, передає Reuters.
Згідно з планом Польща приєднається до європейського фінансового механізму обмінного курсу ERM-2 навесні 2009 р., встановить курс обміну євро в серпні 2011 р. і введе єдину європейську валюту в готівковий обіг з 1 січня 2012 р.
Відзначимо, 25 травня ц.р. міністр економіки і фінансів Румунії Варуян Восганян заявив, що Румунія може перейти на євро 1 січня 2014 р. За його словами, в період з 2012 по 2014 р. в Румунії, найімовірніше, буде в обігу як євро, так і румунський лей.
Нагадаємо, в даний час євро знаходиться в обігу в 15 країнах - Австрії, Бельгії, Греції, Ірландії, Іспанії, Італії, Нідерландах, Люксембурзі, Німеччині, Португалії, Фінляндії, Франції, Словенії, на Кіпрі і Мальті. З 1 січня 2009 р. шістнадцятим членом єврозони повинна стати Словаччина.
В цілому в ЄС вельми скептично ставляться до введення в євро в країнах, які приєдналися до Союзу в останні 10 років. Існують великі сумніви, що колишні члени соціалістичного табору дійсно зуміли надолужити відставання від держав Західної Європи. Багато в чому з цим пов'язано, що "право на євро" поки не отримали такі країни як Чехія або Угорщина.
Разом з тим, далеко не всі "старі" члени ЄС погодилися ввести у себе єдину європейську валюту. Як і раніше, відмовляються від цього кроку Швеція, Данія і Велика Британія, не бажаючи об'єднувати свої фінансові системи із сусідами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас