Уряд оголошує акцизний збір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд оголошує акцизний збір

Енергетика
1173
Уряд вирішив знизити ставки акцизного збору на нафтопродукти. В обмін нафтотрейдери пообіцяли протягом місяця зменшити вартість нафтопродуктів на 1 грн/л.
Втім, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що зниження повинно бути більш істотним. Натиснути на нафтовиків Кабміну допоможе АМКУ, що вже порушив справу відносно нафтотрейдерів за підозрою в необґрунтованому підвищенні цін на бензин. Експерти впевнені, що будь-яка спроба адміністративного впливу на ринок лише загальмує подальше зниження цін.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко провела переговори з нафтотрейдерами, за підсумками яких повідомила, що не буде підвищувати ставку акцизного збору на нафтопродукти. Відповідно до протоколу наради (копія у Ъ є), в обмін нафтовики пообіцяли до 1 листопада знизити вартість нафтопродуктів на 40 коп./л, а до 1 грудня - ще на 60 коп./л. У документі зазначено, що зараз Аі-95 коштує 5,7 грн/л, дизпаливо - 6,2 грн/л. Примітно, що за підсумками наради пані Тимошенко трохи інакше представила його результати. Вона сказала, що до кінця місяця ціни на нафтопродукти знизяться на 40 коп./л, а до кінця листопада - ще на 1 грн/л.
Раніше уряд повідомляв про намір збільшити доходи бюджету за рахунок нафтотрейдерів - у затвердженому Кабміном проекті закону "Про мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України" передбачається дворазове збільшення акцизного збору на нафтопродукти. Зокрема, підвищення ставки акцизу на бензин з 60 євро/т до 110 євро/т і на дизельне паливо з 30 євро/т до 95 євро/т. Прем'єр тоді пояснювала це занадто повільним зниженням цін на нафтопродукти на ринку. Вартість нафти на міжнародних біржах з початку жовтня знизилася з $82 до $59 за барель. Нафтовики ж заявили, що введення нових акцизів не тільки не прискорить їхнє здешевлення, але, навпаки, приведе до нового зростання.
Гендиректор ВАТ "Галичина" Олександр Лазорко пояснює повільне зниження цін на паливо інертністю ринку. "Зараз всі заводи працюють на нафті, що була куплена минулого місяця. Тому поки ціни на паливо залишаються колишніми, і об'єктивне їхнє зниження повинно початися на початку грудня, коли в переробку піде сировина, куплена наприкінці жовтня за нижчою ціною", - відзначає він. Ще однією причиною, через яку ціни знижуються не так швидко, як хотілося б пані Тимошенко, стала девальвація гривні, говорить перший заступник міністра палива та енергетики Олег Бугаєв.
Втім, уряд не залишив спроб впливати на операторів ринку за допомогою адмінважелів. Як повідомив учора в. о. голови АМКУ Олександр Мельниченко, за вказівкою уряду відомство порушило справу відносно найбільших нафтотрейдерів за підозрою в необґрунтованому підвищенні цін на бензин. У цілому, за цей рік за необґрунтоване підвищення цін на пальне АМКУ оштрафував 16 нафтотрейдерів.
У прес-службі Лукойла заявили, що проведене АМКУ розслідування лише загальмує зниження цін. "Нафтотрейдери перекладуть штрафи, виписані АМКУ, на споживачів, і в результаті проведені урядом репресії приведуть до того, що ціна не впаде навіть на гривню. Тим більше що трейдери не давали письмових гарантій Кабміну, наскільки буде знижена ціна", - погоджується аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас