Росія пообіцяла збудувати нафтопровід у Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія пообіцяла збудувати нафтопровід у Китай

Енергетика
177
Росія і Китай підписали угоду, відповідно до якої буде побудована додаткова гілка нафтопроводу "Східний Сибір - Тихий океан" (ССТО) до кордону з Китаєм.
Переговори про додаткову гілку ССТО проводилися вже кілька років. Спочатку "Транснафта", російський оператор проекту, припускала, що нафтопровід зв'яже багаті нафтою родовища Східного Сибіру тільки з терміналами на березі Тихого океану. По морю російська нафта повинна доставлятися в цілу низку країн Південно-Східної Азії.
На початку жовтня повідомлялося, що у ССТО надійшла перша нафта. Однак до остаточного запуску нафтопроводу ще далеко - на повну потужність ССТО буде працювати тільки в середині 2010-х років. В 2009 році планується запустити першу чергу нафтопроводу. Вартість проекту оцінюється в 12 мільярдів доларів.
Раніше російські ЗМІ писали, що будівництво відгалуження нафтопроводу в Китай може бути почато вже в 2008 році. Потужність додаткової гілки складе близько 15 мільйонів тонн на рік. Передбачається, що її будівництво буде вигідно обом сторонам - російські компанії одержать ринок збуту, а Китай зможе домовлятися з Росією про довгострокові контракти на нафту.
Нагадаємо, сьогодні прем'єр-міністр РФ Володимир Путін запропонував Китаю відмовитися від доларів у взаємних розрахунках у зв'язку з нестабільністю американської валюти.
Раніше експерти вказували, що стрімкий розвиток китайської економіки стримує тільки обмежений доступ до природних ресурсів, зокрема до нафти та газу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас