Таїланд пропонує рис в обмін на іранську нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таїланд пропонує рис в обмін на іранську нафту

Енергетика
445
Найбільший світовий експортер рису Таїланд планує укласти бартерну угоду з Іраном для обміну свого рису на іранську нафту, повідомляє Bangkok Post.
Відповідно до повідомлення, міністр торгівлі Таїланду відвідає Іран у середині листопада для того, щоб обговорити деталі цієї угоди. Подібний бартер може стати дуже вигідним для Ірану, оскільки динаміка ціни на нафту в останні місяці явно негативна, а вартість рису надалі буде тільки рости. Про це говорить і свіжий прогноз Міжнародного НДІ рису (IRRI).
Генеральний директор IRRI Роберт Зайглер назвав і головну причину такого прогнозу. Справа в тому, що зниження темпів економічного розвитку змусить бідних людей уживати замість м'яса більше рису. У свою чергу, збільшення споживання рису вплине на зростання цін на цю продукцію.
Ціна на рис, що є основним продуктом харчування для 3 мільярдів людей, піднялася торік на 29%, а за останні 3 роки вона збільшилася на 60%.
У квітні цього року, коли ціни на рис досягли рекордних $1 тис. за тонну, на світових ринках почалася справжня паніка. В'єтнам, Індія і Єгипет різко скоротили експорт цієї продукції, щоб захистити свої внутрішні запаси і більш прийнятні ціни для населення.
Кредитна криза неминуче вплине на доходи фермерів і вони будуть змушені скоротити посіви і, в остаточному підсумку, скоротиться і глобальний урожай рису. У першу чергу, це стосується країн, що розвиваються.
"Ціна на рис із 2000 року росла постійно, тому що ми були не в змозі робити необхідні інвестиції в галузь. Фінансова криза припускає, що ми, можливо, не залучимо необхідні капіталовкладення і це приводить мене до неминучого висновку, що збільшення цін продовжиться", - сказав керівник IRRI.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас