НББ має намір видавати банкам кредити без застави для підтримання ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НББ має намір видавати банкам кредити без застави для підтримання ліквідності

Кредит&Депозит
1108
Національний банк Білорусії (НББ) прийняв рамкове рішення про можливість надання банкам кредитів без застави для підтримки поточної ліквідності.
Цей захід передбачено постановою правління НББ від 23 жовтня 2008 року, текст якого має агентство "Інтерфакс-Захід".
Ставка по кредиту встановлена в розмірі 20% річних. Як забезпечення виконання зобов'язань банку по кредиту НББ передбачив неустойку в розмірі 0,1% від суми основного боргу по кредиту за кожний день прострочення платежу банком.
Кредити без застави можуть надаватися на термін до 3 місяців із правом дострокового погашення банком. НББ у документі також зафіксував своє право вимоги дострокового повернення (погашення) кредиту.
Рішення про надання банкам кредитів буде прийматися індивідуально радою директорів НББ на підставі пропозицій Комітету монетарної політики, погоджених з головним управлінням банківського нагляду.
У цей час основний обсяг ліквідності надається банкам через ломбардні кредитні аукціони терміном на 1-7 днів під заставу цінних паперів. При цьому вартість цих кредитів близька до ставки міжбанківського ринку і, на думку НББ, повинна формувати рівень ставок на міжбанку, роблячи його прогнозованим.
Як заставу НББ приймає короткострокові і довгострокові держпапери, свої короткострокові облігації та облігації банків, забезпечені кредитами на житло і допущені до обігу на біржі.
З початку жовтня НББ провів 11 ломбардних аукціонів, у тому числі 2 з них визнані такими, що не відбулися. Обсяг заявленої банками потреби в ліквідності склав майже 4,4 трлн білоруських рублів, НББ задовольнив заявки на 2,6 трлн біл. рублів. При цьому вартість ресурсів НББ виросла з 12% річних на початку місяця до 16% річних станом на 27 жовтня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас