АМК порушив справу проти київських нафтотрейдерів за ознаками змови під час встановлення цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМК порушив справу проти київських нафтотрейдерів за ознаками змови під час встановлення цін

Енергетика
631
22 жовтня Антимонопольний комітет України (АМК) порушив справу проти нафтотрейдерів Київського регіону за ознаками змови при встановленні цін на нафтопродукти. Про це повідомили в прес-службі АМК.
У повідомленні відзначається, що фахівці АМК зафіксували, що, крім неадекватної реакції операторів на істотне зниження вартості нафти та експортного мита, у Києві мало місце одночасне та однакове підвищення цін на паливо. Зокрема, у першій декаді жовтня на більшості столичних АЗС були встановлені ціни на бензин марки А-95 і дизельне паливо відповідно на рівні 6,15 грн. і 6,65 грн. за літр.
При цьому, нафтотрейдери, після того, як АМК почав розслідування, знизили ціни на паливо. Однак, установили і до останнього часу тримали їх, як показала перевірка, на однаковому рівні. Цей факт також указує на ознаки здійснення антиконкурентних погоджених дій на ринку палива, адже оператори мають різні витрати і прибутки.
Таким чином, розслідування, що зараз проводить АМК, установлять, чи то роздрібні оператори вдалися до змови чи їхні дії були продиктовані поведінкою оптових нафтотрейдерів.
Нагадаємо, з початку ц.р. органи АМК розглянули понад 30 справ про порушення нафтотрейдерами конкурентного законодавства. У цілому до відповідальності притягнуто понад 300 операторів, які працюють як на регіональних, так і на загальнодержавних ринках палива. Серед таких ЗАТ "ЛИНИК" і ЗАТ "Укртатнафта", яких за монопольні зловживання із цінами на нафтопродукти було оштрафовано на 500 тис. грн. і 300 тис. грн. відповідно.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас