Медведєв підписав закон про додаткові заходи для зміцнення стабільності банківської системи РФ у період до 31 грудня 2011 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв підписав закон про додаткові заходи для зміцнення стабільності банківської системи РФ у період до 31 грудня 2011 р.

Казна та Політика
371
Президент РФ Дмитро Медведєв підписав федеральний закон "Про додаткові заходи для зміцнення стабільності банківської системи в період до 31 грудня 2011 р.". Як уточнює прес-служба глави РФ, закон був прийнятий Держдумою 23 жовтня 2008 р. і схвалений Радою Федерації 27 жовтня 2008 р.
Відповідно до закону, у випадку якщо фінансове становище банку хитливе, загрожує інтересам вкладників і кредиторів, Банк РФ і державна корпорація "Агентство зі страхування внесків" (АСВ) одержують можливість здійснити спеціальні запобіжні заходи щодо банкрутства банку.
Відповідно до закону Банк РФ може направити АСВ пропозицію взяти участь у здійсненні заходів з попередження банкрутства банку. При цьому ЦБ може не відзивати в банку ліцензію й надати розстрочку по платежах в обов'язкові резерви, що депонують в Банку РФ.
У випадку прийняття пропозиції Банку РФ АСВ розробляє план участі в попередженні банкрутства банку, який погоджується з ЦБ.
Закон передбачає кілька варіантів заходів, які будуть здійснюватися відповідно до плану участі.
АСВ може надавати фінансову допомогу інвесторам, які здобувають контрольний пакет акцій нестійкої кредитної організації. Також допомога може бути зроблена тим банкам, які будуть готові викупити майно й зобов'язання боржника. Якщо інвестори й покупці майна не будуть знайдені, то АСВ зможе саме придбати контрольний пакет акцій і здійснити відповідні вкладення в капітал банку. У цьому випадку при надходженні пропозиції від будь-якого зацікавленої особи АСВ зобов'язано виставити пакет акцій на продаж на торгах.
Пропоновані законом запобіжні заходи щодо банкрутства банків будуть здійснюватися за рахунок коштів інвесторів, АСВ; також можуть бути притягнуті кошти федерального бюджету. При цьому агентство вправі звернутися до Банку Росії із заявою про надання кредиту без забезпечення на термін до 5 років.
АСВ також може використовувати й кошти фонду обов'язкового страхування внесків, але тільки за умови, якщо витрата коштів фонду зменшить витрати при ліквідації банку, і це не вплине на стабільність фонду.
Закон передбачає, що при реалізації передбачених у ньому процедур не будуть застосовуватися стандартні вимоги цивільного, корпоративного, банківського законодавства. Пропоновані законом заходи носять тимчасовий характер, вони будуть діяти до кінця 2011 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас