Долар продовжує знижуватися до ієни і росте до решти валют на занепокоєнні економічним зростанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар продовжує знижуватися до ієни і росте до решти валют на занепокоєнні економічним зростанням

Валюта
2137
Курс долара США в понеділок падає до ієни 5-й торговельний день підряд і коливається біля мінімуму за 13 років, оскільки обвал фондових ринків спонукає трейдерів продавати високоприбуткові активи і вкладати кошти в ієну, повідомляє агентство Bloomberg.
При цьому долар відновив свої позиції в якості світової резервної валюти і як і раніше вважається "тихою гаванню" на час кризи, після того як Deutsche Bank рекомендував купувати цю валюту. Доларовий індекс виріс із 15 липня на 22% - до максимуму із квітня 2006 року.
Євро на 16:27 у понеділок коштував $1,2463 проти $1,2623 на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку.
Вартість ієни до долара виросла до 16:27 у понеділок до 92,96 ієни в порівнянні з 94,32 ієни ввечері в Нью-Йорку в п'ятницю.
Сімка провідних індустріальних країн світу (G7) висловила в понеділок заклопотаність різким підвищенням курсу ієни до долара і заявила про готовність стежити за ситуацією, співробітничаючи, якщо буде потреба. Потім міністр фінансів Франції Крістін Лагард уточнила, що будь-яка інтервенція буде винятково японською, і G7 не планує втручатися у внутрішні справи Японії.
"За останні 48 годин ієна на торгах пережила різкі стрибки, що відображають високий рівень волатильності на валютних ринках, - сказала К.Лагард в інтерв'ю агентству Bloomberg. - Ми прагнули підтримати можливе втручання японської влади, знаючи, що це буде винятково японська інтервенція".
Міністр фінансів Японії Соїті Накагава ще вранці заявив, що уряд країни готовий почати необхідні дії для стабілізації курсу національної валюти.
Зростання курсу долара минулого тижня до 6 основних валют стало рекордним за 16 років, тому що американська валюта розглядається багатьма інвесторами як "тиха гавань" на період кризи. Японська валюта також виявилася у виграші, тому що вважається низько ризикованим вкладенням. Курс ієни минулого тижня досяг 13-річного максимуму до долара (90,93 ієни). За минулий місяць ієна виросла до долара США на 15%, до євро - на 35%, до австралійського долара - на 57% і до новозеландського долара - на 46%.
"Ці рухи пов'язані з надзвичайним неприйняттям ризику і характеризуються рідкісною стабільністю, - говорить валютний аналітик Bank of Tokyo-Mitsubishi Ltd. у Лондоні Лі Хардман. - Кредитна бульбашка дійсно луснула, і ми спостерігаємо панічний продаж ризикованих активів, покупка яких у свій час фінансувалася за рахунок ієни".
Декілька експертів, у тому числі представники компанії Pimco, очікують, що ліквідація позицій carry trade зміцнить долар у короткостроковому періоді, але може мати негативні наслідки з погляду довгострокових вкладень в американську валюту.
На торгах в Азії в понеділок індекс MSCI Asia Pacific продовжив падіння та опустився на 6,1%, європейський Dow Jones Stoxx 600 втратив 5%, що лише підсилило негативне ставлення інвесторів до ризику.
У неділю Міжнародний валютний фонд та українська влада домовилися про кредит stand-by строком на 24 місяці на суму SDR 11 млрд (близько $16,5 млрд) для підтримки антикризової програми. Звернення України за міжнародною допомогою негативно впливає на настрої інвесторів на всіх ринках: очікуються подальші проблеми в країнах emerging markets.
Економісти стурбовані скороченням ВВП США: відповідно до оцінки аналітиків, американський ВВП у липні-вересні втратив 0,5% у річному вираженні, при цьому в II кварталі 2008 року спостерігалося зростання на 2,8%. Міністерство торгівлі опублікує попередні переглянуті дані про динаміку ВВП в III кварталі 30 жовтня.
"Федеральній резервній системі, можливо, доведеться заявити про готовність знизити базову процентну ставку до нуля, - вважає керівник відділу валютної стратегії японського підрозділу Royal Bank of Scotland і колишній валютний трейдер Банку Японії Масафумі Ямамото. - Слабкі економічні дані можуть привести до подальшого обвалу фондових ринків і зростання ієни".
Ф'ючерси на Chicago Board of Trade показували в п'ятницю 100%-ву ймовірність того, що ставка "овернайт" ФРС, що складає зараз усього 1,5% річних, буде зменшена до січня на 0,5 або 0,75 процентного пункту. Якщо в середу, 29 жовтня, керівництво американського ЦБ оголосить про зниження вартості короткострокових кредитів до межі 1%, то тим самим буде досягнутий найнижчий рівень процентних ставок з 2004 року. Наприкінці 1980-х років ФРС вирішила підтримувати ставку на рівні 1% або вище, але, цілком можливо, зараз американському центробанку доведеться відмовитися від цієї політики.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас