Експерт: Україні наданий останній шанс реформувати газову галузь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україні наданий останній шанс реформувати газову галузь

Енергетика
463
Угоди про принципи довгострокової співпраці в газовій сфері між НАК "Нафтогаз України" і компанією "Газпром" Україні наданий останній шанс для реформування газової галузі, переконаний Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін.
"Україна хоч і повільно, але рухається вперед у вирішенні газового питання, і при цьому поки що превалює позитив. Водночас "чорт криється в деталях", тобто в цьому разі - у контрактах, які ще потрібно буде підписати. Очікується, що ціна цього позитиву - високий рівень цін на газ", - сказав експерт у коментарі "Дзеркалу тижня".
Разом з тим він відзначив, що нові ціни на газ за адекватної роботи уряду й парламенту не повинні значно погіршити економіку держави.
"Наприклад, Молдова, котра не має хоч скількись серйозної промисловості, уже зараз може платити майже 279 дол. за 1000 кубометрів газу", - підкреслив Саприкін.
"Загалом, Україні надано останній шанс - за три роки реформувати газовий сектор", - переконаний експерт.
Для цього, на його думку, необхідно реорганізувати "Нафтогаз", повністю відділивши від нього ряд дочірніх компаній, а також зменшити кількість пільговиків і змінити механізм їхнього дотування - не через низьку ціну на газ, а із допомогою адресних субсидій із бюджету. При цьому на на першому етапі цін на газ має бути дві, пропонує експерт: відносно низька - для населення і вища - для решти споживачів.
Крім того, він вважає за необхідне розробити й ухвалити закон України "Про засади функціонування ринку газу", адаптувавши газові Директиви Євросоюзу до національних особливостей.
"Якщо ми цього не зробимо, то втратимо спочатку власний видобуток газу, потім "Нафтогаз", згодом - усю промисловість…" - застеріг Володимир Саприкін.
Водночас експерт висловив упевненість в тому, що рівень цін на газ у поєднанні з масштабами нинішньої економічної кризи в Україні змусять президента, уряд і парламент спільно здійснити необхідні фундаментальні реформи в газовому секторі.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас