РНБО рекомендує Нацбанку обмежити споживче кредитування, ставки по депозитах фізосіб та інвестиції за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РНБО рекомендує Нацбанку обмежити споживче кредитування, ставки по депозитах фізосіб та інвестиції за кордон

Валюта
2015
Розробити механізми обмеження верхньої межі ставки залучення банками депозитів фізичних осіб на внутрішньому ринку та ввести практично заборонне 100% резервування споживчого кредитування пропонує Національному банку України Рада Національної безпеки та оборони країни.
Відповідно до її рішення від 20 жовтня "Про негайні заходи з посилення фінансово-бюджетної дисципліни та мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи на економіку України", введеного в дію указом президента в п'ятницю, Нацбанку запропоновано також не допускати дострокового погашення позик, отриманих резидентами України за кордоном.
Іншими необхідними заходами РНБО вважає зупинку на 6 місяців видачу ліцензій резидентам на здійснення інвестицій за кордон, збільшення з 1 квітня 2009 року нормативів резервування по кредитах, інформація про які не внесена в кредитні історії, і посилення вимог про прозорість корпоративного управління банками, зокрема, визначення їхніх реальних власників.
РНБО також пропонує НБУ впровадити механізм оперативного рефінансування банківських установ у випадку погіршення їхньої платоспроможності, цільове довгострокове рефінансування інвестиційних проектів (насамперед з розвитку інфраструктури), загальний обсяг якого в 2009 році повинен скласти не менше половини середньорічного розміру зовнішніх запозичень приватних підприємств за останні три роки.
Відповідно до рішення, Нацбанку також рекомендовано ввести прозорий механізм прийняття рішень про його вихід на валютний ринок з валютними інтервенціями, забезпечувати втримання валютного курсу, визначеного основними принципами грошово-кредитної політики, і скласти разом з урядом прогнозний платіжний календар основних валютних надходжень і платежів на 2009 рік по всіх категоріях позичальників.
Іншим необхідним спільним заходом з Кабінетом міністрів РНБО називає вживання протягом двох тижнів негайних заходів з поновлення діяльності Промінвестбанку, розглянувши можливість використання, якщо буде потреба, коштів державного бюджету і залучення до таких дій держбанків.
РНБО також пропонує Нацбанку в триденний термін прийняти необхідні рішення про спрощення досудового врегулювання суперечок, пов'язаних зі стягненням застави у випадку невиконання позичальниками взятих зобов'язань.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас