S&Р переглянула прогноз зміни рейтингів ВАТ "Газпром" зі "Стабільного" на "Негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&Р переглянула прогноз зміни рейтингів ВАТ "Газпром" зі "Стабільного" на "Негативний"

Енергетика
314
Рейтингова служба Standard & Poor"s переглянула прогноз зміни рейтингів ВАТ "Газпром" зі "Стабільного" на "Негативний" після аналогічної дії відносно прогнозу щодо рейтингів Російської Федерації (рейтинг щодо зобов'язань у іноземній валюті: ВВВ+/ Негатівний/А-2; рейтинг щодо зобов'язань у національній валюті: А-/негатівний/А-2). Кредитний рейтинг компанії підтверджений на рівні "ВВВ", повідомляє прес-служба S&Р.
"Перегляд прогнозу відображає думка Standard & Poor"s щодо того, що можливість російського уряду надати надзвичайну фінансову підтримку "Газпрому" декілька зменшується, а вірогідність того, що російський уряд вимагатиме від найбільших компаній надання підтримки іншим структурам, збільшується", - відзначила кредитний аналітик Standard & Poor"s Олена Ананькіна.
У S&Р вважають, що така стратегічно значуща для держави компанія, як "Газпром", повинна увійти до числа найбільш вірогідних одержувачів державної підтримки у разі потреби.
"Політика російського уряду стає більш інтервенціоністською. Недавні зміни нормативної бази, які чітко визначають механізми державної підтримки корпоративного сектора, можуть зменшити відмінності між кредитоспроможністю суверенного уряду і найбільших організацій, пов'язаних з державою. Проте відносно рейтингу "Газпрому" Standard & Poor"s зберігає підхід "від низу до верху": ми виходимо з власних характеристик кредитоспроможності компанії і додаємо два ступені з урахуванням можливої надзвичайної підтримки з боку держави", - мовиться в повідомленні S&Р.
"Власна кредитоспроможність "Газпрому" залишилася на рівні "ВВ+", не дивлячись на високий рівень, що зберігається, довга і масштабну програму капітальних витрат. "Газпром" має задовільний бізнес-профіль, величезні доведені запаси, значний об'єм здобичі, вертикальну інтеграцію і велику частку на європейському ринку; ці чинники нейтралізуються агресивним фінансовим профілем. У оцінці власних характеристик кредитоспроможності враховуються як позитивні, так і негативні аспекти взаємодії "Газпрому" з державою (якому належить 50,002% акцій компанії), зокрема, привілейований доступ до нових можливостей розвитку бізнесу, сильні переговорні позиції, а також як і раніше низькі (що хоча і ростуть) внутрішні ціни на газ і амбітне прагнення до придбання активів", - наголошується в повідомленні.
За станом на 31 березня 2008 р. борг на балансі "Газпрому" складав 1 468 млрд крб. (62,43 млрд дол.), 1 228 млрд крб. - з урахуванням коректувань Standard & Poor"s.
"Ми стежитимемо за динамікою державної підтримки державним компаніям в Росії, оскільки політика російського уряду стає більш інтервенціоністською, а недавні зміни нормативної бази створюють правові механізми державної підтримки корпоративного сектора через державні фінансові організації. При використанні нами підходу "від низу до верху" пониження рейтингу Росії на один ступінь не приведе до автоматичного зниження рейтингів "Газпрому", - заявляють в S&Р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас