Експерт: Ціна долара в Україні найближчим часом може досягти 6,5-7 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціна долара в Україні найближчим часом може досягти 6,5-7 грн

5191
Ціна долара в Україні незабаром може досягти 6,5-7 грн. Про це заявив керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс клуб" Микола Івченко сьогодні під час брифінгу.
За його словами, усе буде залежати від стратегії Національного банку України: якщо інтервенції НБУ будуть великими, то це трохи стабілізує ситуацію. "Але є поріг золотовалютних резервів. На даний момент він становить близько 3-4 млрд. дол.
Навіть менше. За оцінками фахівців, граничне значення цих резервів - це приблизно 29,5 млрд. дол.", - сказав він. Експерт відзначає, що валютного запасу НБУ при такому темпі інтервенцій, що відбувається сьогодні, вистачить на місяць-півтора, після чого Нацбанк змушений буде "відпустити гривню у вільне плавання". І тоді ціна долара може досягти 6,5-7 грн.
Крім того, експерт не виключає, що НБУ може зараз збільшити обсяг інтервенцій і, можливо, задовольнити попит. "Учасники міжбанківського валютного ринку відзначають, що середні інтервенції Нацбанку становлять близько 200 млн. дол. Цього недостатньо, щоб стабілізувати гривню. Для того, щоб її стабілізувати, цей обсяг повинен становити в рази півтора-два більше - 350-400 млн. дол. За великим рахунком, НБУ проводить девальвацію гривні", - відзначив він.
"З 1 по 22 жовтня золотовалютні резерви НБУ знизилися з 37,5 до 34,3 млрд. грн. За сьогодні і за вчора близько 600 млн. дол. можна відняти", - сказав М.Івченко. Також керівник "Форекс клубу" стверджує, що "основна частина золотовалютних резервів НБУ знецінюється, тому що вона зберігається в євро, а євро на міжнародному валютному ринку щодня дешевшає, і на даний момент вартість євро становить уже близько 1,26 дол.".
Серед причин подорожчання долара М.Івченко відзначив великий попит на валюту з боку експортерів, а також вивід з України грошей нерезидентів. "За словами дилерів, імпортери зараз купують долари за будь-якою ціною", - сказав він. Також знизився експортний дохід: "Наприклад, за липень експорт товарів з України склав 7,8 млрд. дол., у серпні - уже на мільярд менше - 6,8 млрд. дол.
Офіційних цифр щодо експорту за вересень поки нема, але, швидше за все, ця сума буде становити близько 5,5 - 5,8 млрд. дол. Це відбувається через зниження цін на метали, сталь, продукти чорної металургії, металоконструкції. Виходить так, що на міжбанку є великий попит на валюту країн-імпортерів, а пропозиція знижується", сказав М.Івченко. "Це не спекулятивні ігри, тому що на українському міжбанківському валютному ринку займатися спекуляцією дуже важко у зв'язку з обмеженнями НБУ", - упевнений він.
Нагадаємо, офіційний курс НБУ, установлений на сьогодні: 100 USD - 515.0000 грн.; 100 EUR - 659.7150 грн.
Курс долара в деяких обмінках Києва сьогодні склав: покупка - 5.90, продаж - 6,05 грн. за 1 дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас