Аналітик: Відновлення світової економіки після спаду буде повільним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Відновлення світової економіки після спаду буде повільним

1024
Відновлення світової економіки після спаду, імовірно, буде повільним і протриває довше, ніж після недавніх випадків рецесії, заявив головний економіст Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Клаус Шмідт-Геббель в інтерв'ю офіційному виданню організації OECD Observer.
Темпи економічного зростання будуть, у першу чергу, залежати від того, як швидко фінансові ринки відновлять операції і кредитування, стверджує аналітик.
"Фінансовим ринкам і сфері кредитування може знадобитися більше часу, щоб остаточно відтанути, а це означає більш суворі наслідки для рівня витрат, виробництва і безробіття. Все це може привести до більш глибокої та важкої рецесії", - сказав він.
Не всі наслідки урядових планів порятунку для держбюджетів очевидні, але ці плани становлять ще один ризик для довіри на ринках. Проте ефективне регулювання може виявитися позитивним фактором і трохи пом'якшити наслідки фінансової кризи. К.Шмідт-Геббель додає, що ослаблення економічного зростання та уповільнення інфляції дасть можливість значно знизити процентні ставки центробанків у низці країн, а також ввести тимчасові і цільові заходи податкового стимулювання.
Економіст упевнений, що вже зараз, незважаючи на те, що криза далека від свого вирішення, світ може отримати з неї урок як мінімум по 4 напрямках.
По-перше, криза почалася з іпотеки subprime у США і поступово охопила всі ринки та країни через помилки, слабості і недостатню прозорість регулювання. Моделі функціонування і заохочення керівництва фінансових компаній також не сприяли стабільності.
По-друге, "нам дійсно потрібно докласти більше зусиль до зміцнення фіскальної, монетарної та фінансової політики таким чином, щоб протистояти перепадам циклу, знизити інтенсивність майбутніх циклів ділової активності і зменшити ймовірність глобальної кризи, схожої на ту, що ми зараз спостерігаємо", вважає К.Шмідт-Геббель.
По-третє, необхідно вдосконалити системи державного та корпоративного планування на випадок надзвичайних обставин і процедури кризового управління, щоб уникнути ситуативних і вибіркових дій, які найчастіше приводять лише до подальшого збільшення паніки на ринку. Підхід до вирішення існуючих проблем став більш позитивним і системним лише зовсім недавно, стверджує експерт.
І, нарешті, варто переглянути існуючу архітектуру світової фінансової системи, у тому числі подумати про організацію міжнародного співробітництва в напрямку скоординованих реформ фінансових ринків і ринків капіталу, стандартів бухгалтерської звітності та процедури міжнародних фінансових операцій. Метою таких реформ повинна стати інтеграція і стабілізація світових ринків капіталу. Міжнародні організації повинні переосмислити підхід до надання фінансової допомоги окремим країнам. К.Шмідт-Геббель висловив надію, що ОЕСР зможе зіграти важливу роль у вирішенні цих та інших завдань, що стоять перед світовим співтовариством.
Докладний аналіз та оцінка економіки країн ОЕСР й інших провідних ринків світу буде опублікований у рамках чергового економічного прогнозу ОЕСР 25 листопада 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас