Експерт: У листопаді курс долара буде коливатися в межах 5,8-6,2 грн/дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У листопаді курс долара буде коливатися в межах 5,8-6,2 грн/дол.

Валюта
7163
У листопаді курс долара буде коливатися в межах 5,8-6,2 грн/дол. Такий прогноз РБК-Україна висловив керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб" Микола Івченко.
"Я думаю, що на наступному тижні НБУ за допомогою інтервенцій опустить курс до 5,7-5,8 грн/дол. Але потім почнеться наступна хвиля, і весь листопад місяць курс буде коливатися в діапазоні 5,80-6,20 грн/дол.", - вважає він.
Експерт відзначив, що головною причиною збереження високого курсу долара є великий попит на нього. "З 1 жовтня відтік коштів з банків склав 17 млрд грн. у т ч. юрособами було знято 4 млрд грн, а фізособами - 13 млрд грн. Більша частина цих грошей пішла на валютний ринок. Крім того комерційні банки зараз купують для своїх клієнтів-імпортерів дуже багато валюти і вони готові платити за неї практично будь-яку ціну. Ну і, нарешті, погашення кредитів - в IV кварталі українські банки та компанії повинні виплатити 8,8 млрд дол.", - підкреслив він.
У той же час Івченко вважає, що для Національного банку існуючий курс не вигідний. "Оптимальний - 5.3-5,4 грн/дол. Курс вище приводить до істотного подорожчання імпорту, а також б'є по особах, що взяли кредити в іноземній валюті, а в нас таких половина. Це, у свою чергу, може привести до подальшої дестабілізації банківської системи", - вважає експерт.
При цьому він висловив упевненість, що до кризи привели не тільки зовнішні, але й низка внутрішніх факторів. "У свій час були прорахунки з боку комерційних банків і з боку НБУ. Не потрібно було влаштовувати навесні ревальвацію гривні з 5,05 грн/дол. до 4,85 грн/дол., коли в цей час долар тільки почав рости в усім світі. У свою чергу комерційні банки і юрособи набрали величезну кількість кредитів, які тепер потрібно виплачувати, а ресурсів немає. А населення, намагаючись щось урятувати, поглиблює кризу", - відзначив експерт, додавши, що сьогодні "тільки обмеженнями і мораторіями на зняття можна управляти населенням".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас