АМКУ знову береться за нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ знову береться за нерухомість

Нерухомість
1932
Найближчим часом обласні управління Антимонопольного комітету почнуть розслідування щодо обґрунтованості підвищення цін на основні будматеріали.
У цьому відомство бачить головну причину високої вартості житла в країні. Однак експерти відзначають, що ні будматеріали, ні квартири в останні місяці не дорожчають.
"Ми з'ясували, що на ринку будматеріалів, таких як пісок, щебінь, бетон, арматурна сталь, цемент, останнім часом із незрозумілих для нас причин стали підвищуватися ціни", - заявив учора виконуючий обов'язки голови АМКУ Олександр Мельниченко. І додав, що розслідування посприяє зниженню цін на житло. За його словами, тепер пропозиція на ринку нерухомості перевищує попит, але, незважаючи на це, ціни на житло залишаються високими. "Незважаючи на всі економічні закони, коли пропозиція перевищує попит - а ми бачимо саме таку ситуацію - ціна 1 кв. м повинна зупинитися. В АМКУ здивовані тим, що на сьогодні цього не відбулося", - відзначив Мельниченко.
Гравці ж зростання цін на квартири не бачать. "В Антимонопольного комітету недостовірні дані. На сьогоднішній день ціни не тільки зупинилися, але й почали знижуватися. Причому більшою мірою це торкнулося первинного ринку, звідки масово йде покупець через ризики з недобудом об'єктів", - пояснила керівник департаменту PR керуючої компанії "Тіко-Констракшен" Надія Леонець. За її словами, якщо в сегменті економ-класу мова йде про цінову корекцію, то елітне житло можна купити за ціною на 20-30% нижчою, ніж два місяці тому. "Настільки щедрі знижки роблять інвестори, які кілька років тому купували квартири з метою перепродажу. Забудовники поки як і раніше обмежуються знижками на честь усіляких акцій. Але це однаково свідчить про зниження цін", - додала Леонець.
Подорожчання основних будматеріалів якщо і було, то в першій половині року. Так, за даними аналітиків керуючої компанії "Тіко-Констракшен", із січня по травень значно подорожчали бетон (71,4%), цегла (50-70%), щебінь (54%), цемент (42-47%), а також скло (48,15%). Металопластикові вікна в комплекті подорожчали мінімум на 15%. При цьому сталеві труби виросли в ціні на 87,8% (понад 8000 грн./т), металопрокат - на 54,8% (з 4200 до 6500 грн./т), арматури - на 53,9% (з 3900 до 6000 грн./т).
Основна аргументація виробників була такою: висока інфляція, збільшення цін на сировину та енергоносії, зростання тарифів на залізничні та автомобільні перевезення. Однак потім зростання цін припинилося, як і попит, що падає в останні місяці катастрофічними темпами.
"Що стосується будматеріалів, то на тлі падіння попиту і несприятливої кон'юнктури на світовому ринку також спостерігається зниження цін. На основі яких даних АМКУ зробив висновок про зростання цін, складно сказати", - сказала Надія Леонець.
ХК "Київміськбуд" наводить статистику порівняння цін на основні будматеріали із січня по вересень. За їхніми даними чітко видно, що зростання вартості практично немає. При цьому в жовтні все різко змінилося. "Якщо раніше пропонували цемент по 800 грн. за 1 т, то вже можна знайти по 560-570 грн. Подешевшав метал - на 2-2,5 тис. грн.", - розповідає заступник директора КП "Житлоінвест-УКБ" Петро Шарафетдінов. З ним згодний і президент корпорації "Столиця" Валентин Ісак: "Ціни впали в порівнянні з літом. Метал пропонують дешевше, але його ніхто не купує зараз. Зрозуміло, що виробники будматеріалів, коли немає платежів і кредитування, опускають ціни. Коли запрацює банківська система і кредитування, вони їх, напевно, знову піднімуть".
Примітно, що таке розслідування комітет затіває вже другий раз. У минулому році екс-голова АМКУ Олексій Костусєв пообіцяв знайти змову забудовників при визначенні цін на нерухомість. Але за результатами перевірок великих компаній у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Київській областях і Києві пан Костусєв звинуватив місцеву владу, а не апетити будівельників. "Крім офіційних виплат, забудовник несе ще й неофіційні витрати. У результаті 50% вартості 1 кв. м житла - собівартість будівництва, а 50% - це різні відрахування органам місцевої влади", - заявляв тоді Олексій Костусєв.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас