Американські фонди втрачають мільярди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські фонди втрачають мільярди

Казна та Політика
883
Активи найбільшого в США пенсійного фонду Calpers з липня цього року через кризу знецінилися на $42 млрд.
Мільярди втрачають і державні органи, що займаються страхуванням приватних пенсійних планів. Питання про те, як ці збитки відіб'ються на американських громадянах, сьогодні буде розглядати профільний комітет конгресу.
22 жовтня найбільший у США державний пенсійний фонд California Public Employees' Retirement System (Calpers) оголосив, що з 1 липня по 20 жовтня вартість його активів зменшилася майже на 20% через високу нестабільність на фондових і сировинних ринках. Якщо на початку липня активи Calpers оцінювалися в $240 млрд, то зараз - в $193 млрд. Calpers не єдиний великий пенсійний фонд, що постраждав від високої волатильності ринків.
За даними Los Angeles Times, вартість портфеля другого за розміром американського державного пенсійного фонду California State Teachers' Retirement System (CalSTRS) з 30 червня по 30 вересня впала на 9,4% - з $162,2 млрд до $147 млрд.
При цьому збитки федеральної Корпорації страхування пенсійних виплат США (Pension Benefit Guaranty Corporation, PBGC), що займається страховкою приватних пенсійних вкладів, за останні 11 місяців її фінансового року склали $1,2 млрд.
Про це оголосив член палати представників Джордж Міллер, що очолює комітет конгресу з трудових питань та освіти.
За даними конгресмена, на операціях на фондовому ринку PBGC втратила $3 млрд. Збитки федерального агентства стали причиною того, що сьогодні його директор Чарльз Міллард буде звітувати перед членами профільного комітету конгресу. За словами конгресмена Міллера, розмова піде про "фінансові проблеми організації, які можуть загрожувати безпеці пенсійних нагромаджень мільйонів американців".
На початку жовтня стало відомо, що активи американських пенсійних фондів з II кварталу 2007 року, коли на світових фінансових ринках стали проявлятися істотні ознаки фінансової кризи, по II квартал цього року включно знизилися приблизно на $1 трлн, що становить 10% їхніх загальних активів. Такі оцінки були дані в доповіді комітету з бюджетних питань конгресу США.
При цьому, на думку голови комітету Пітера Орсага, "з урахуванням кумулятивного ефекту від зниження активів пенсійних фондів втрати можуть досягти $2 трлн".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас