Кабмін розробив механізм отримання доступного житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін розробив механізм отримання доступного житла

Нерухомість
1770
Кабінет міністрів розробив детальну схему одержання доступного житла. Держава гарантує не тільки 30-процентний початковий внесок, але й обіцяє 20-процентний бонус за самостійно накопичені на будівництво кошти. Список претендентів, втім, буде жорстко обмежений. Парламентарії готові підтримати цю ідею, але сумніваються, що громадян удасться забезпечити доступними квартирами вже в 2009 році.
У розпорядженні виявився проект закону "Про забезпечення громадян доступним житлом", підготовлений Міністерством регіонального розвитку та будівництва для виконання указу президента №1077 від 8 листопада 2007 року. У вересні Віктор Ющенко доручив Кабміну до 1 жовтня почати реалізацію пілотних проектів з будівництва доступного житла, на що просив виділити 500 млн грн, а в бюджеті на 2009 рік закласти витрати не менше 0,5% від ВВП.
За оцінками заступника міністра регіонального розвитку та будівництва Анатолія Ткачука, в 2009 році на будівництво доступного житла необхідно до 6 млрд грн. Як говориться в ст. 3 проекту закону, "право на доступне житло мають громадяни, що потребують поліпшення житлових умов, середньомісячний сукупний дохід яких у розрахунку на одну людину не дає права на одержання соціального житла і не перевищує чотириразового розміру середньомісячної заробітної плати в регіоні". За даними Держкомстату, на 1 вересня максимальна середня зарплата зафіксована в Києві - 3110 грн, а мінімальна - у Тернопільській області - 1321 грн. Таким чином, у Києві претендувати на доступне житло може людина із щомісячним доходом не вище 12,44 тис. грн, а в Тернопільській області - 5,284 тис. грн.
Суть доступності житла полягає в тому, що держава, згідно ст. 7, буде оплачувати початковий 30-процентний внесок від вартості будівництва (покупки) житла і видавати премії членам житлових кооперативів у розмірі 20% від суми накопичених ними коштів на початок будівництва. Бюджетне фінансування буде здійснюватися з розрахунку 21 кв. м на одну людину і додаткові 10,5 кв. м на сім'ю. Держава також обіцяє знизити собівартість будівництва та "здешевити іпотечні кредити".
Переважне право на одержання держпідтримки одержать громадяни, які об'єдналися з метою будівництва житла. А при будівництві багатоквартирного житлового будинку списки громадян на одержання доступного житла будуть формувати місцеві органи влади відповідно до єдиного державного реєстру (ст. 4). Не більше 20% квартир призначаються для громадян, що мають позачергове право на поліпшення житлових умов, ще до 20% - для тих, хто має першочергове право.
Інші квартири куплять ті, хто має потребу в житлі на загальних підставах. Доступне житло може бути куплене на вторинному ринку, побудоване або отримане шляхом реконструкції нежитлових будинків. Продавати доступне житло заборонено протягом п'яти років. Закон повинен набути чинності з 1 січня 2009 року.
Заступник голови комітету Верховної ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики Юрій Сербін упевнений, що новий закон дозволить вирішити проблему доступного житла. "Нам, безумовно, потрібний такий закон, а почати будівництво можна було вже у квітні. Якби президент не втрутився в бюджетний процес, побудували б об'єктів уже на 200 млн грн", - відзначив він. Однак інші члени комітету ініціативи Кабміну сприймають скептично. За словами заступника голови комітету Валерія Баранова (блок Литвина), побудувати доступне житло в 2009 році не вдасться, оскільки в бюджеті не закладені кошти: "Якщо навіть 30% дає держава, незрозуміло, за чий рахунок будуть будуватися комунікації, адже органи місцевого самоврядування покрити такі витрати не в змозі".
Депутати впевнені, що проект має потребу в доопрацюванні. "Платоспроможні громадяни, готові взяти кредит, будуть змушені стояти в кінці черги роками", - заявив заступник голови комітету Олександр Попов (Партія регіонів). "Люди стоять у черзі 'першочерговими', 'позачерговими', але ніхто не знає, як визначаються ці категорії, - відзначив пан Баранов. - Громадяни прекрасно розуміють, що будувати ніхто нічого не буде, і стоять у черзі просто про всяк випадок".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас