Віталій Гайдук очолив групу порятунку металургійної галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віталій Гайдук очолив групу порятунку металургійної галузі

820
Для запобігання кризи в гірничо-металургійному комплексі (ГМК) Кабінет міністрів учора створив спеціальну антикризову групу під керівництвом співвласника ІСД Віталія Гайдука. Основне завдання групи, до складу якої ввійдуть представники ГМК, - розробка проектів законів і рішень уряду, здатних поліпшити ситуацію в галузі. Учасники ринку вважають, що криза стосується всієї промисловості, і сумніваються в ефективності роботи групи в існуючому форматі. А експерти попереджають, що вплив ІСД може бути використаний для зведення рахунків власників залізорудної сировини з її споживачами.
Учора прем'єр-міністр Юлія Тимошенко провела розширену нараду із представниками ГМК, на якій оголосила про створення спеціальної антикризової групи. Її очолив керівник групи радників прем'єра, співвласник "Індустріального союзу Донбасу" Віталій Гайдук.
За словами Тимошенко, його заступниками стануть міністри промислової політики, економіки, транспорту та зв'язку, а членами групи - представники підприємств. Створена група займеться розробкою проектів постанов і розпоряджень Кабміну, а також законопроектів, направлених на поліпшення ситуації в ГМК.
Нагадаємо, у зв'язку зі світовою фінансовою кризою, що привела до зниження цін на сталь, у вересні і на початку жовтня металурги були змушені скоротити обсяги виробництва більш ніж у два рази. "Якщо в серпні Україна виплавляла 100-110 тис. т чавуну на день, то станом на вчора - 40 тис. т", - повідомили в "Запоріжсталі". Навіть початі урядом заходи щодо заморожування зростання тарифів на залізничні перевезення не змогли змінити ситуацію. За даними Держкомстату, у вересні спад виробництва в металургії перевищив 17%. Критична ситуація в галузі змусила власників меткомбінатів скоротити штати та знизити зарплати працівникам.
На думку металургів, запропонований урядом формат робочої групи не здатний розв'язати проблеми галузі. "Зараз криза не тільки в металургів, але й у машинобудівників і хіміків. Проблема у відсутності замовлень у зв'язку із кризою ліквідності", - говорить заступник генерального директора Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Сергій Матвієнков. Тому, за його словами, доцільніше було б створити антикризову групу в більш широкому форматі.
Побоювання галузевих аналітиків викликає і той факт, що головою групи призначений співвласник однієї з фінансово-промислових груп - Віталій Гайдук. "Раніше власники ІСД були помічені в лобіюванні своїх комерційних інтересів на державному рівні", - відзначає аналітик ІГ "Сократ" Дмитро Хорошун. З ним погоджується незалежний експерт Кирило Чуйко, нагадуючи, що в 2003 році, будучи віце-прем'єром, Гайдук ініціював укладання угоди про експорт української електроенергії між ДПВД "Укрінтеренерго" і компаніями System Consulting та Zomar, які продавали її за цінами нижчими від ринкових на заводи Dunafer та Huta Chestochowa, що належать ІСД. "Не виключено, що зараз представники ІСД спробують якимсь чином впливати на постачальників залізорудної сировини", - вважає Хорошун. Нагадаємо, раніше віце-президент "Індустріальної групи" (управляє активами ІСД) Олександр Пилипенко говорив, що компанія виступає за зниження цін на залізорудну сировину .
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас