Грінспен визнає помилки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінспен визнає помилки

Казна та Політика
2649
Колишній голова Федеральної резервної системи Алан Грінспен визнав, що нинішня фінансова криза виявилася більш масштабною, ніж він міг собі уявити, а його віра в здатність ринків регулювати себе та адекватно оцінювати ризики похитнулась.
"Я помилявся, припускаючи, що власний інтерес організацій, особливо банків та інших, такий, що вони найкраще здатні захищати власних акціонерів", - сказав він на слуханнях у Конгресі, на яких законодавці обрушили на нього зливу жорстких запитань.
Конгресмени звинувачували Грінспена в тому, що він не обмежив агресивне кредитування банками ненадійних позичальників, що стало першопричиною нинішньої кризи. Йому пригадали недавні прогнози, що ціни на житло в США не будуть падати, його політику підтримки низьких процентних ставок, віру в здатність ринків регулювати себе, а також небажання регулювати деякі нові фінансові інструменти - типу свопів на кредитний дефолт.
Грінспен визнав під час 4-годинних слухань, що криза виявила помилковість деяких його підходів, пов'язаних з вірою в здатність ринків до саморегулювання, однак заявив, що зайве регулювання, що могло б запобігти кризі на борговому ринку, нашкодило б зростанню економіки США.
Він описав останні двадцять років як період ейфорії, що привів до того, що ринки неправильно стали оцінювати вартість окремих цінних паперів.
82-річний Грінспен, що покинув посаду голови ФРС два з половиною роки тому, і якого ще недавно вважали кращим головою ЦБ за всю історію, заявив, що жоден регулятор не був би здатний пророчити кризу, що виявилася "кредитним цунамі, що трапляється раз на 100 років".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас