ОПЕК у п'ятницю скоротить видобуток на 1 млн б/д у спробі стримати падіння ціни нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК у п'ятницю скоротить видобуток на 1 млн б/д у спробі стримати падіння ціни нафти

Енергетика
434
Представники країн-членів ОПЕК у п'ятницю проведуть засідання, на якому, згідно із прогнозом аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, буде ухвалено рішення про скорочення видобутку нафти на 1 млн барелів на добу.
Міністр нафтової промисловості Ірану Голамхуссейн Нозарі вважає, що ОПЕК повинна зменшити обсяг видобутку на 2 млн барелів на добу, щоб стримати значне падіння ціни останнім часом.
Іран є другим за розміром після Саудівської Аравії виробником нафти серед країн ОПЕК. У вересні рівень добового видобутку нафти країнами, що входять в організацію, склав 32,2 млн барелів, Іран добував 3,95 млн барелів.
Вартість нафти впала вже на 54% у порівнянні з досягнутим у липні рекордом $147,47 за барель на побоюваннях рецесії у світовій економіці. У четвер вона опускалася до позначки $66,64 за барель - мінімального рівня за останні 16 місяців. Попит на бензин у США за останні чотири тижні становив у середньому 8,8 млн барелів на добу, що на 4,3% нижче від рівня того ж періоду минулого року.
За словами президента ОПЕК і міністра нафти Алжиру Шакіба Хеліла, квоти на видобуток нафти, швидше за все, будуть зменшені, а ціна на рівні $60-$90 за барель не приведе до поглиблення економічного спаду.
"Виразно, ми бачимо надлишкові поставки, а також надлишок запасів нафти на ринку, - відзначив Ш.Хеліл. - Ми спостерігаємо рецесію та скорочення попиту".
ОПЕК необхідно скоротити видобуток, щоб відновити рівноважну вартість нафти після відходу з ринку спекулянтів, що спровокував значне падіння ціни, сказав Ш.Хеліл. За його словами група звернулася до Росії та інших виробників нафти, що не входить в ОПЕК, із пропозицією зменшити видобуток, і Росія, імовірно, відгукнеться на цю пропозицію.
Падіння цін на нафту і недостатнє фінансування може поставити під загрозу реалізацію низки проектів у нафтовій сфері, вважає Ш.Хеліл. Так, наприклад, для того, щоб проекти розробки нафтоносних пісків і глибоководного буріння були рентабельними, необхідна вартість нафти відповідно на рівні $90 та $70 за барель.
Розвиток низки проектів, які фінансуються іноземними банками, може також опинитися під загрозою у зв'язку з фінансовою кризою, відзначає Ш.Хеліл. На його думку, попит на нафту в наступному році зросте на 700 тис. барелів на добу.
"ОПЕК скоротить видобуток на 2 млн барелів на добу за період з 24 жовтня до кінця 2008 року, - відзначає головний виконавчий директор JBC Energy у Відні Йоханнес Бенайні. - У тому випадку, якщо рішення про зменшення видобутку на 1 млн барелів буде прийнято в п'ятницю, і ще на 1 млн - у грудні, реального зниження видобутку можна чекати в грудні-січні".
Міністр нафти Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі в четвер відмовився підтримати думку інвесторів про те, що ОПЕК ухвалить рішення щодо скорочення видобутку на майбутньому засіданні. "Хто говорить про зниження квот? - заявив він у відповідь на питання про те, чи підтримає Саудівська Аравія пропозицію про зменшення видобутку. - Ціна нафти буде визначатися ринком".
У той же час міністр нафти Кувейту Мохаммед аль-Алем заявив, що "ОПЕК буде змушена вжити заходів раніше чи пізніше, щоб упоратися з надлишковими запасами на ринку, однак приймати будь-яке рішення потрібно, пам'ятаючи про фінансову кризу".
Міністр нафти Венесуели Рафаель Рамірес заявив у четвер про необхідність негайного значного скорочення видобутку.
Зниження видобутку ОПЕК, можливо, не зупинить падіння цін на нафту, оскільки фінансова криза, судячи з фондових ринків, поширилася і на країни emerging markets, що є головним джерелом попиту на нафту, відзначають експерти.
"Кореляція між зменшенням видобутку країнами ОПЕК і підвищенням вартості нафти дорівнює нулю, - відзначає аналітик Sanford C.Bernstein & Co. у Нью-Йорку Бен Делл. - Все, до чого приведе скорочення квот - це зайве підтвердження перенасичення ринку та падіння попиту. ВВП у розвинених країнах уже знижується, а в країнах emerging markets - сповільнюється".
Наступне засідання організації відбудеться в Алжирі в грудні.
Останній раз ОПЕК ухвалювала рішення щодо скорочення квот на видобуток нафти в грудні 2006 року. Зниження видобутку на 500 тис. барелів на добу набуло чинності в лютому 2007 року, однак пізніше приймалися рішення про збільшення видобутку на тлі зростання цін на нафту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас