Fitch: Для українських банків настали важкі часи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Для українських банків настали важкі часи

7864
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відзначає значне посилення короткострокових ризиків для українських банків на тлі того, як сполучення нестабільності на глобальних фінансових ринках, погіршення макроекономічних фундаментальних показників і політичної невизначеності привело до відтоку депозитів, скорочення пропозиції коштів на внутрішніх грошових ринках і волатильності валютного курсу.
"Крім того, якість банківських активів, імовірно, буде погіршуватися в міру перевірки часом кредитних портфелів, скорочення ліквідності в економіці та потенційного збільшення боргового навантаження в позичальників з валютними кредитами, що не мають доходів в іноземній валюті", - говориться в повідомленні агентства.
Fitch, розглядає як позитивні заходи, початі Національним банком України (НБУ) з метою підтримки ліквідності сектора, однак допускає, що вони можуть виявитися недостатніми у випадку подальшого погіршення ринкової кон'юнктури.
Агентство нагадує, що труднощі з ліквідністю і якістю активів в останні дні вже привели до негативних рейтингових дій по двох банках - Родовід Банку і банку "Надра". У міру аналізу впливу поточних подій на рейтинговані фінансові організації можливі подальші негативні рейтингові дії, попереджає Fitch.
На його думку, як і багато інших економік у світі, Україна в цей час стикається зі сполученням напруженої ситуації з ліквідністю на міжбанківському ринку, різкого зниження цін активів, дефіциту кредитних ресурсів та уповільнення економічного зростання. Крім того, ризики для банківського сектора України підсилюються такими факторами, як швидке збільшення обсягів кредитування в останні роки, політична невизначеність і відсутність ефективного уряду напередодні грудневих виборів у парламент, говориться в повідомленні.
Іншими негативними факторами агентство називає волатильність обмінного курсу гривні до долара США, високу частку валютного кредитування (51% станом на серпень 2008 року). За наявною інформацією, в останні два тижні збільшився відтік роздрібних депозитів після виникнення проблем у шостого за розміром банку країни - Промінвестбанку - у результаті волатильності обмінного курсу, додає Fitch.
Воно відзначає, що позитивним фактором кредитоспроможності банківського сектора країни в порівнянні з порівнянними системами в СНД є відносно висока частка іноземної участі (36%). У той же час Fitch відзначає, що сукупна частка іноземної та державної участі в Росії (приблизно 64%) вища, ніж в Україні (44%), тобто в банківському секторі України більш значна частка фінансових організацій має меншу визначеність у плані одержання підтримки від акціонерів.
На думку Fitch, в українській банківській системі найбільш високим короткостроковим ризикам піддаються середні та невеликі за розмірами банки, що перебувають в основному у власності українських власників. Агентство пояснює це тим, що багато з них в останні роки демонструє більш високі темпи зростання, ніж сектор у цілому, і найчастіше мають невисокий рівень керування ризиками і сильну залежність від короткострокового фондування.
Fitch позитивно розцінює кроки з надання додаткової підтримки ліквідності українським банкам з боку НБУ. Однак агентство відзначає, що ці заходи можуть бути недостатніми для захисту ліквідності окремих фінансових організацій, які у великій мірі залежать від внутрішнього міжбанківського ринку, зокрема, у випадку подальшого скорочення клієнтського фондування. Існує також високий ступінь невизначеності щодо того, чи буде влада проводити рекапіталізацію банків у випадку значних втрат по кредитах, особливо відносно невеликих банків, говориться в повідомленні агентства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас