Криза підганяє злиття у нафтогазовому секторі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза підганяє злиття у нафтогазовому секторі

Енергетика
343
Кредитна криза спровокує більшу кількість злиттів і поглинань у нафтогазовому секторі, тому що нафтові гіганти, які мають значні кошти, зможуть легко придбати малих і середніх учасників ринку, які з останніх сил намагаються фінансувати свої поточні операції.
Нафтові гіганти, такі як Exxon Mobil або Royal Dutch Shell Plc. зможуть використати кризу для збільшення своєї присутності на північноамериканському газовому ринку та канадських нафтових заводах. Те ж саме можна сказати і про німецький RWE і британську Centrica, які давно прагнуть наростити виробництво блакитного палива, що вони продають у роздріб на домашньому ринку.
"Ми очікуємо більшої консолідації в цьому секторі. Ціни на деякі активи дійсно дуже дешеві", - цитує Reuters директора департаменту нафти та газу в S&P Карла Нойтвельта).
Страхи перед світовою рецесією привели до того, що ціни на нафту за менш ніж 3 останні місяці впали в 2 рази. У першу чергу, це сильно відбилося на фінансовому становищі дрібних і середніх видобувних нафтогазових компаній, у меншій мірі торкнувшись великих гравців енергетичного ринку.
У першу чергу, під загрозою поглинання можуть опинитися північноамериканські компанії середнього розміру, що коштують між $5 млрд. і $20 млрд., які в останні роки докладали багато зусиль і коштів для розширення своє діяльності.
Аналітик Societe Generale Тьєррі Брос упевнений, що великі фірми можуть просто накинутися на своїх дрібних конкурентів та їхні активи. "Деякі з незалежних компаній опинилися перед проблемою фінансування. Це буде гарним способом для великих фірм одержати ресурси в країнах, які не входять в ОПЕК", - сказав він.
Великі компанії можуть використати свої ресурси готівки для розширення і на "нетрадиційних" газових родовищах, де видобуток утруднений і вимагає великих інвестицій.
Уже є і перші претенденти на скупку. Компанія Chesapeake Energy, що володіє великими газовими запасами, має намір продати до кінця цього року свої активи на $3 млрд., щоб рефінансувати заборгованість. Британський нафтовий гігант BP Plc., як очікують експерти, буде серед потенційних покупців. Минулого місяця він уже купив частку в деяких активах Chesapeake за $1,9 млрд.
Європейські газові компанії також можуть використати поточну фінансову кризу і низькі борги у власних цілях, купуючи найбільш привабливі активи. "У європейських компаній є великий апетит на правильні активи із правильним розташуванням у Європі, Північній Африці, деяких частинах Росії та Близького Сходу", - підтвердив голова енергетичного департаменту в Arthur D Little Нік Уайт.
При цьому, якщо злиття великих гравців, таких як Exxon, Shell, BP, Chevron, Total, можуть викликати заперечення регуляторів, то з поглинанням менш великих компаній таких труднощів не передбачається.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас