S&P змінило прогноз рейтингу Росії зі "стабільного" на "негативний". Це знову обвалило ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P змінило прогноз рейтингу Росії зі "стабільного" на "негативний". Це знову обвалило ринки

Фондовий ринок
860
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's переглянуло прогноз по суверенних кредитних рейтингах Російської Федерації - зі "стабільного" на "негативний", передає ІТАР-ТАРС. У той же час довгострокові кредитні рейтинги по зобов'язаннях в іноземній валюті (ВВВ+) і по зобов'язаннях у національній валюті (А-), а також короткострокові суверенні кредитні рейтинги (А-2) були підтверджені.
Разом з тим була знижена оцінка ризику переведення і конвертації валюти для російських несуверенних позичальників - з "А-" до "ВВВ+".
"Перегляд прогнозу відображає ймовірність зниження рейтингу, якщо витрати російського уряду на надання підтримки банкам збільшаться в умовах зростаючого відтоку капіталу, оскільки довіра до фінансової системи і монетарної політики знижується, - відзначив кредитний аналітик Standard & Poor's Френклін Гілл. - Зараз важко визначити, як в остаточному підсумку підтримка, надавана банківській системі, вплине на бюджетні показники держави, не в останню чергу - через невизначеність відносно якості активів фінансових інститутів".
Standard & Poor's очікує збільшення дефолтів у корпоративному та фінансовому секторі, оскільки доступ боржників до державних джерел ресурсів буде розрізнятися. Залишається невизначеність і щодо того, як уряд буде реагувати на уповільнення економічного зростання і чи буде нинішня концентрація фінансової системи в руках держави тимчасовою чи постійною. Бюджетні та міжнародні резерви залишаться на порівняно високому рівні - 4,6% і 15,6% ВВП відповідно на кінець 2009 р.
Російський ринок акцій у четвер оновив мінімум з початку року індексу РТС за рахунок зниження більшості ліквідних паперів слідом за світовими фондовими майданчиками, а також на новинах від S&P, відзначає "Інтерфакс".
За підсумками торгів на біржах РТС і ФБ ММВБ зниження цін більшості "блакитних фішок" склало 2,3-11,5%; індекс РТС опустився до 636,54 пункту (-4,39%), що відповідає рівням кінця травня 2005р, індекс ММВБ упав до 598,87 пункту (-4,66%).
Ф'ючерс на індекс РТС перевищив базовий актив усього на 5 пунктів, що говорить про нейтральний настрій спекулянтів.
Торги на ФБ ММВБ у четвер припинялися на годину з 15:35 МСК через падіння технічного індексу біржі більш ніж на 5%. До вечора на біржі з'явилася держпідтримка в низці акцій (Ощадбанк, ВТБ, "Роснафта"), однак вона не змінила загальної картини ринку.
У результаті скупки "у плюсі" завершили день акції ВТБ (+1,2%), а паперам Ощадбанку Росії підтримка допомогла лише локально, за підсумками дня акції впали на 11,5%.
Подешевшали також акції "Газпрому" (-6,4% на ФБ ММВБ), "Норнікеля" (-6,4%), "Роснафти" (-4,9%), "Газпром нафти" (-2,3%), "Татнафти" (-2,1%), "Транснафти" (-5%), "Полюс Золото" (-1,3%).
Крім ВТБ виросли за підсумками дня акції "Ростелекому" (+1,4%) і "Сургутнафтогазу" (+1,5%), а папери "Лукойла" залишилися на рівні середи (880 руб.).
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас